Zašto stradaju rode i kako im pomoći?

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto stradaju rode i kako im pomoći?

Ljudski faktor sve češće je uzrok stradanja roda u Srbiji, kaže Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Njihova je populacija za sada stabilna, dodaje, ali i napominje da je uprkos činjenici da su rode omiljena vrsta ptica kod nas, bilo slučajeva da su na njih pucali.

Veći deo roda koje se gnezde u Srbiji je u Vojvodini, gde nalaze hranu i dovoljno mesta za gnezda, kaže za Tanjug Sandra Jovanović i navodi da se, recimo, bele rode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << često gnezde na stubovima za prenos električne energije, što nije bezbedno i može da dovede do toga da stradaju ili da budu povređene.

Ona navodi i da su faktori koji ugrožavaju rode mnogobrojni, od isušivanja vlažnih staništa do korišćenja pesticida, ali kaže i da su dimnjaci i krovoi starih kuća bili primaljiviji za rode od ovih savremenih.

"Rode su snalažljive ptice i lako se prilagode urbanim sredinama, te se mogu primetiti i u gradovima", objašnjava i dodaje: "U novom Sadu, kod velikog Roda marketa se nalaze dva para, jer je u blizini gradska deponija, odnosno, hrana. Rode prave velika gnezda, sa prečnikom od jednog metra, pa su stubove te šerine tamo pronašle".

Ona kaže i da se, s obzirom da se gnezda nalaze na velikim visinama, dešava da mladunci ispadnu i budu povređeni.

"Ukoliko ugledate mladunče koje je ispalo iz gnezda, osmotrite okolinu i pokušajte da pronađete gnezdo ili se obratite za stručnu pomoć", savetuje Jovanovićeva.

A ako pronađete povređenu rodu...

"Najbolje je kontaktirati ornitologe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji je nadležan za zaštitu i zbrinjavanje ptica, a povređene ptice kasnije se smeštavaju u Zoo-vrt Palić", kaže Jovanović i dodaje da se u tom slučaju može pozvati i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljudski faktor sve češće uzrok stradanja roda

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2018, 09:08

Ljudski faktor sve češće je uzrok stradanja roda u Srbiji, kaže Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije...Njihova je populacija za sada stabilna, dodaje, ali napominje da je uprkos činjenici da su rode omiljena vrsta ptica kod nas, bilo slučajeva da su na njih pucali...Veći...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.