Zašto prokišnjava srpska kultura (2): Muzeji bez kamera i alarma

Izvor: Vesti-online.com, 24.Feb.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto prokišnjava srpska kultura (2): Muzeji bez kamera i alarma

Jedino podrobno istraživanje o stanju muzeja u Srbiji uradio je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka 2009. godine pod nazivom "Muzeji Srbije - aktuelno stanje".

Jedan od autora, mr Dragana Martinović, teoretičar umetnosti i medija, kaže da je još sedamdesetih godina prošlog veka ustanovljeno da je u Srbiji postojeći muzejski prostor nedovoljan, i mada su napravljeni neki pomaci do danas nije rešeno pitanje rekonstrukcije velikih muzeja kao što su: Etnografski muzej, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Muzej grada Beograda, Istorijski muzej, Muzej primenjene umetnosti...

- Muzej primenjene umetnosti i danas plaća kiriju porodici Čelebonović. Bilo je reči o tome da se naprave depoi nekih muzeja u Beton hali, ali do danas to nije rešeno. Kod nas se nekako sve sporo rešava i traje godinama. Ministri kulture se brzo smenjuju, a problemi ostaju isti. Svi direktori muzeja nam se žale da dobijaju malo novca i tu očekuju pomoć države kao po nekoj navici. Nije svuda tako, imamo primere zaječarskog i zrenjaninskog muzeja gde ljudi fantastično rade, ali je tužno kad dobiju poziv da odu u inostranstvo i predstave svoje blago, a ne mogu da odu jer ne mogu da dobiju dozvole ili nemaju za to novca - objašnjava Dragana Martinović.

Istraživanje zavoda, a slika je manje-više ista i danas, pokazalo je da u Srbiji ima 88 muzeja u užem smislu (ne računajući zbirke i muzeje koji su u sklopu drugih muzeja ili institucija), a podatke su dostavila 74 muzeja.

- Ustanovili smo da je u periodu od 2003. do 2009. godine četiri muzeja u Srbiji prestalo da radi, a da je muzejski fond u potpunosti osiguran u 23% muzeja, delimično je osiguran u 24% muzeja, dok uopšte nije osiguran u čak 49% muzeja. Znači, srpska kulturno-istorijska blaga nisu dovoljno zaštićena, čuvana niti su osigurana u svakom drugom muzeju! Alarm u slučaju krađe ima samo 37% muzeja. U proteklih 10 godina celokupna revizija obavljena je samo u 38% muzeja. Kao veliki problem pokazali su se depoi, koji su u većini muzeja improvizovani i neosposobljeni za zaštitu, te nedovoljno opremljeni. Pokazalo se da neki muzeji uopšte nemaju namenske prostorije za čuvanje muzealija, dok od 62 muzeja jedan deo njih ima depoe u okviru glavne muzejske zgrade, a drugi deo i van nje. Svima je jasno da što su uslovi za smeštaj muzejskih predmeta gori, to je neophodnija konzervacija i restauracija postojećeg materijala - upozorava Dragana Martinović.

Zašto prokišnjava srpska kultura (1): Muzeji kojima otkucava sat

- Samo pet muzeja 2009. godine je imalo ugrađen sistem za video-nadzor, dok je ipak najteže suočiti se s činjenicom da samo 14 muzeja ima plan evakuacije za zaposlene i posetioce, a još 14 njih plan evakuacije za kolekcije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.