Zašto predsednik Katalonije ne može da obavlja dužnost?

Izvor: B92, 20.Dec.2019, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto predsednik Katalonije ne može da obavlja dužnost?

Sud u Barseloni je presudio da predsednik španske oblasti Katalonije Kim Tora ne može da obavlja tu dužnost jer se oglušio o zahtev Madrida.

Naime, nije uklonio žute trake - simbol separatista s državnih zgrada tokom predizborne kampanje prošlog proleća, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Španska vlast je u martu naložila Tori da separatističke simbole ukloni u znak poštovanja institucionalne neutralnosti pred održavanje parlamentarnih izbora u aprilu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Centralnoj vlasti u Madridu je posebno smetao transparent ispred regionalnih vlasti Katalonije na kojem je pisalo "Sloboda za sve političke zatvorenike i izgnanike" neposredno pored žute trake.

To je ukazivalo na podršku osuđenim katalonskim liderima kojima su u oktobru izrečene zatvorske kazne zbog neuspelog pokušaja proglašenja nezavisnosti 2017. godine.

Te presude izazvale su niz protesta u Barseloni i drugim gradovima u Kataloniji.

Katalonske vlasti ignorisale su dva roka za uklanjanje transparenta, ali su to učinile pre planirane intervencije policije.

Odluka suda stupiće na snagu ukoliko je potvrdi Vrhovni sud Španije, što bi moglo da traje nekoliko meseci i značilo bi održavanje prevremenih izbora u Kataloniji.

Tora je izjavio da će se žaliti na presudu, preneo je RSE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.