Zašto nastaje noćno mokrenje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nastaje noćno mokrenje?

BEOGRAD - Svako četvrto dete na svetu, u uzrastu od pet godina, pati od enureze (noćno umokravanje), dok u Srbiji, kako je izjavila dr Mirjana Kostić iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, zvanične statistike ne postoje, mada se procenjuje da u Beogradu ima 18 hiljada dece sa ovim problemom, a na teritoriji cele republike oko 150 hiljada.

Lekari napominju da je enureza, kao najčešći oblik primarnog noćnog umokravanja kod zdrave dece, jedan od najčešćih problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dečijeg doba.

Iako su deca sa enurezom zdrava, ona imaju problem, objašnjavaju lekari i napominju da se na rang listi stresnih životnih događaja, kod dece uzrasta od osam do 16 godina, enureza nalazi na trećem mestu, posle razvoda roditelja i tuča u porodici.

Rukovodilac Centra za poremećaj mokrenja sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, profesor dr Mirjana Kostić, naglašava da se svako deseto dete, pri polasku u školu, noću umokrava, dok se sa odrastanjem broj dece sa tim poremećajem smanjuje.

Kostić: Normalna funkcija bešike

Ona je naglasila da u Srbiji ne postoje zvanične statistike o broju dece koja imaju problem sa enurezom, ali da se procenjuje da ih u Beogradu ima oko 18 hiljada, a na teritoriji cele Srbije oko 150 hiljada.

Kod dece sa enurezom funkcija mokraćne bešike je potpuno normalna, pražnjenje mokraćne bešike je kompletno, ali se dešava u snu, mimo volje deteta.

Genski faktor važan

Najznačajniji uzroci enureze su genski faktor, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu i relativno manji kapacitet mokraćne bešike.

"U bližoj ili daljoj familiji dece sa enurezom, obično postoje članovi familije koji su u detinjstvu imali isti problem. Ukoliko su se oba roditelja noću umokravala kao deca, verovatnoća da će se i njihovo dete umokravati je čak 75 odsto", objasnila je Kostić.

Statistike

"U uzrastu od deset godina, sedam odsto dece ima ovaj problem. Slikovitije rečeno, u svakom razredu osnovne škole dvoje do troje dece se noću umokrava, a prema svetskim statistikama jedan do dva odsto dece nastaviće noću da se umokrava i u odraslom dobu", upozorila je dr Kostić, u razgovoru sa novinarima.

Nedostatak neuropeptida

Ona je dodala da kod najvećeg broja dece sa enurezom tokom noći postoji povećano stvaranje mokraće, kao posledica poremećaja u ritmu lučenja jednog neuropeptida, vazopresina, koji se luči u mozgu i koji na nivou bubrega reguliše količinu i gustinu stvorene mokraće u snu.

Jedna od najčešćih zabluda vezanih za enurazu je da je ona posledica psiholoških problema ili psihološkog profila deteta.

Oprez zbog predrasuda

Prema navodima lekara, pogrešno je i verovanje da je enureza posledica svesne reakcije deteta ili njegovog bunta da bi izvršilo pritisak na roditelje, kako bi ostvarilo neki cilj.

"Ovo je jedna veoma ozbiljna zabluda zbog koje roditelji ne retko pribegavaju kažnjavanju deteta. Deca sa enurezom, ukoliko se lečenje ne započne na vreme, imaju brojne psihološke, emotivne i sociološke poremećaje", ukazuje dr Kostić.

Prema njenoj oceni, "zabluda je i da se enureza ne može izlečiti ili da je ne treba lečiti i da će sama prestati kako dete odrasta, što je samo delimično tačno".

Lakić: Osećaj krivice i sramote

S druge strane, profesor dr Aneta Lakić sa Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu ističe da je veoma važno što ranije dijagnostifikovati enurezu i početi terapiju.

"Deca sa enurezom se osećaju različito od svojih vršnjaka koji se ne umokravaju", ukazala je dr Lakić, "kod njih se razvija osećaj krivice, ona pokušavaju svoj problem da sakriju od vršnjaka, povlače se u sebe, postaju nesigurna".

Nedostatak samopoštovanja

Prema njenim rečima, brojne studije su pokazale da je samopoštovanje dece sa enurezom smanjeno, ne samo u odnosu na njihove vršnjake koji nemaju problem sa umokravanjem, već i u odnosu na decu koja boluju od teških hroničnih bolesti.

Odnos deteta prema enurezi zavisi od njegovog uzrasta, objašnjava dr Lakić i precizira da mlađoj deci više smetaju konkretne posledice, kao što su vlažan krevet i neprijatni mirisi, dok su starijoj mnogo značajnije socijalne i emocionalne posledice, jer je noćno umokravanje "sramota" i nešto što se krije.

Rešiv problem

Lakić dodaje da bi roditelji deteta sa enurezom trebalo da se obrate pedijatru, koji će iz razgovora sa njima i detetom, ali i na osnovu pregleda, utvrditi o kojem tipu umokravanja se radi i započeti terapiju.

Ona ističe da je enureza rešiv problem i precizira da je vreme početka terapije individualno i da varira od deteta do deteta, ali napominje da lečenje daje najbolje rezultate ukoliko se započne do polaska deteta u školu.

Lečenje dezmopresinom

Prema rečima dr Lakić, lečenje najčešće traje oko šest meseci.

Lečenje se sprovodi pod nadzorom lekara, a terapija dezmopresinom zasnovana je na preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Internacionalnog udruženja za umokravanje, koja se u svetu primenjuje više od 30 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.