Zašto nas rojevi komaraca napadaju već od jutra: Jedna vrsta posebno se namnožila, a da li ima i zaraženih?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2019, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nas rojevi komaraca napadaju već od jutra: Jedna vrsta posebno se namnožila, a da li ima i zaraženih?

Nema leta bez komaraca, opšte je poznato, ali nismo navikli da već početkom juna treba da se branimo od njih. I to od ranog jutra.

Verovatno ste primetili da su se komarci namnožili i da su postali sve agresivniji, što predstavlja ogroman problem, posebno ljudima koji žive blizu nekih većih vodenih površina.

- Ovakvo vreme sa dosta kiše dovelo je do pojave takozvanih rečnih (šumskih) komaraca, pripadnika iz roda Aedes za čiju pojavu su dovoljne jako male >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << količine vode u vidu barica koje opstaju nekoliko dana. Imajući u vidu velike količine kiše koje su pale, stvorili su se povoljni uslovi za njihovu pojavu u većem broju, a loši vremenski uslovi sprečavaju ekipe Zavoda da efikasno sprovede mere, iako su ekipe svakodnevno na terenu - kaže za dr vet. med. Branislav Pešić, pomoćnik direktora za programske aktivnosti Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Inače, kako on navodi, sezona komaraca u Beogradu je počela kasnije u odnosu na prethodne godine.

- Na vreme su odrađeni svi larvicidni tretmani u priobaljima, kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarišta komaraca - dodaje Pešić, napominjući da bi suzbijanje bilo čak i visoko efikasno, samo da nije bilo kiše svaki dan.

IMA LI VIRUSA ZAPADNOG NILA - ŠTA SU POKAZALE PRVE ANALIZE

Za sada nije zabeležena veća pojava komaraca iz roda Culex koji su glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila.

- Svi sakupljeni komarci se analiziraju i za sada nije zabeležena pojava zaraženih komaraca - navodi sagovornik.

Evo gde su komarci bili prskani danas, a gde će biti narednih dana:

Utorak: Novi Beograd, sva groblja, Ada Ciganlija i šumski kompleksi

Sreda: Centar grada, Zemun i Zvezdara

Četvrtak: Voždovac, Obrenovac

Petak: Čukarica, Obrenovac, Surčin sa selima

Subota: Ostale lokacije, prigradske opštine

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.