Zašto mačkama oči sijaju u mraku?

Izvor: B92, 16.Avg.2013, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto mačkama oči sijaju u mraku?

Vratili ste se iz grada. Lagano otključavate vrata, osećate se konačno sigurno, kada vas odjednom, iz mraka, “prostrele“ dve svetleće tačke ispod kreveta. Da, to je vaša maca i njene oči koje sijaju. Zašto se ovo dešava? Da li im se sa bojom očiju nešto dešava ili je u pitanju samo refleksija i za šta im ta sposobnost zapravo služi?

Na ova pitanja, odgovore su dala dva oftamologa veterinara sa pčne klinike za ljubimce u Memfisu, dr Sintija Povel I i dr Bil Miler.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Mačje oko je proporcionalno veće od ljudskog i ima sloj visoko reflektujućih ćelija. Ovo je izuzetna prednost koja im kao lovcima omogućava bolje uočavanje pokreta i kretanja drugih životinja (plena) pri slabijoj svetlosti. Tapetum lucidum (reflektujuće ćelije), koji se nalaze između optičkog nerva i mrežnjače, funkcionišu kao ogledalo, reflektujući svetlost. Tako se mogućnost lova kada plen nije na oprezu, prenela i na kućne mace" kaže dr Miler.

Psi, mačke, konji, jeleni i tvorovi imaju ovu sposobnost, dok se ljudi, iako evolucijski primati zajedno sa vevericama ne mogu pohvaliti ovom prednošću.

Većini maca oči će u mraku zasijati jako zeleno, ali sa sijamkama je drugačija situacija. Ova rasa po mnogo čemu se razlikuje od ostalih predstavnika iste vrste, pa i po sjaju očiju. Njima su pri slabijem svetlu oči jako žute. Boja sjaja zavisi od koncentracije cinka i riboflavina prisutnih u pigmentnim ćelijama.

Cink i riboflavin u kombinaciji imaju reflektujuće dejstvo. U zavisnosti od toga koliko su gusto “pakovani” u ćeliji, boja sjaja može da varira od životinje do životinje, ali i od rase do rase.

Starost životinje, kao i boje krzna i samih očiju, takođe utiču na ove svetleće “dugmiće”. Tako će plavooka maca u “belom mantilu” imati u mraku crvenkasti pigment.

"S godinama broj ćelija u sočivu raste, pa se sposobnost refleksije svetlosti smanjuje", rekao je dr Povel.

Svetlucanje nam inače ne smeta, čak ga kod kućnih maca ne bi ni primetili da nije fotografija. A što se tiče saveta za smanjenje sjaja kada se koristi blic, dr Pove ima dva predloga.

"Pokušajte da prilikom slikanja ne “ciljate” pravo u njene oči ili jednostavo pritisnite dugme dva puta brzo . Tako će oči najverovatnije zasijati samo na prvoj fotografiji, ali će druga biti dobra" preporučuje dr Povel.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto mačkama oči sijaju u mraku?

Izvor: Cafe.ba, 16.Avg.2013

Vratili ste se iz grada. Lagano otključavate vrata, osjećate se konačno sigurno, kada vas odjednom, iz mraka, prostrijele dvije svijetljeće tačke ispod kreveta. Da, to je vaša maca i njene oči koje sijaju. Zašto se ovo dešava? Da li im se sa bojom očiju nešto dešava ili je u pitanju samo...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.