Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je čitanje dobro za nas?

Čitanje mozgu daje kompletno drugačiji tretman nego gledanje televizije ili slušanje radija. Ova navika stimuliše naš mozak na razmišljanje, pozitivno utiče na koncentraciju i poboljšava pamćenje.

Ljubav prema čitanju knjiga može zaštiti mozak od Alchajmerove bolesti, smanjiti uticaj stresa na organizam, osnažiti pozitivno mišljenje i ojačati prijateljske veze. Odrasli koji svoje slobodno vreme provode angažovani u kreativnim i intelektualno izazovnim aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao što je čitanje, za nekih 30% imaju nižu stopu pada kognitivnih funkcija kasnije tokom života.

Naučnici procenjuju da je oko 15% svih reči koje naučimo tokom života, naučeno putem čitanja. Ovo je posebno važno za decu čiji je fond reči u direktnoj i snažnoj vezi sa knjigama koje čitaju.

Čitanje nas može razvedriti. Priče sa srećnim krajem svakako nas razvesele, ali i pored toga, različite priče koje u knjigama pratimo i na suptilnije načine mogu izazvati pozitivna osećanja. Čak i manji događaji u priči mogu podgrejati neka lepa sećanja.

U poređenju sa nekoliko odlazaka u bioskop, odlaskom u zabavni park ili nekoliko večera u restoranima, čitanje je mnogo jeftinije, a odnos uloženog novca i zadovoljstva koje ljubitelji knjiga osećaju ide u prilog čitanju.

Ukoliko ste ljubitelj dobre knjige veliki izbor po povoljnim cenama možete pronaći na jednom mestu. Online prodavnica NonStopShop.rs izdvaja za svakoga po nešto.

Za najmlađe izdvajamo:

Disney bajke 1: Bambi

Ovu, ali i mnoge druge priče, na svoj jedinstven način ispričao je Volt Dizni, legendarni vizionar, koji je svojim delima pomerio granice ljudske mašte. Za vas smo odabrali trideset originalnih, predivno ilustrovanih Diznijevih slikovnica, koje će vaša deca odmah zavoleti. Priče pre spavanja će tako postati još zanimljivije.

Cena: 249 din

Ilustrovana Biblija za decu

Najpoznatije i najznačajnije biblijske priče prilagođene deci, prepričane jasnim i razumljivim jezikom, uz bogate ilustracije slikovito dočaravaju ono davno vreme od postanka sveta i čoveka.

Redovna cena: 1.519 din

Akcijska cena: 299 din

Ušteda: 1.220 din (80 odsto)

Hari Poter - novi roman

Zasnovan na novoj originalnoj priči Dž. K. Rouling, Džeka Torna i Džona Tifanija, Hari Poter i ukleto dete osma je priča o Hariju Poteru, prva adaptirana za pozorišnu scenu. Za razliku od prethodnih priča, ova je sročena u obliku dramskog teksta, a istoimeni pozorišni komad koji se igra u londonskom Vest Endu, pobrao je hvalospeve najuglednijih pozorišnih kritičara.

Cena: 1.320 din

Za one starije, koji zaista uzivaju u čitanju predlažemo da pogledaju našu specijalnu ponudu "7 knjiga za 700 dinara" OVDE.

Izaberite različite naslove za samo 100 dinara po knjizi.

Marsovac, Endi Vir

Bestseler Njujork tajmsa, knjiga koja je postala fenomen i pre nego što je objavljena.

Redovna cena: 499 din

Akcijska cena: 100 din

Ušteda: 399 din (80 odsto)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.