Zašto je Vučić miljenik Zapada?

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2016, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Vučić miljenik Zapada?

Prošlo je 6 meseci od rušenja u Savamali, kada je za potrebe privatnih investitora bliskih vlastima usred izborne noći suspendovan pravni sistem države i kada se još jednom pokazalo da u Srbiji zakoni ne važe podjednako za sve, afere se nižu jedna za drugom, premijer Vučić viče na novinare koji se usude da mu postave neko pitanje koje nije unapred dogovoreno, kritičari režima prolaze kroz "toplog zeca" u tabloidima naklonjenim vlasti, narod jedva sastavlja kraj sa krajem… Pa zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << onda Srbi i dalje podržavaju Aleksandra Vučića, i što je isto tako čudno, zašto zapadne zemlje tolerišu svakodnevno kršenje prava i sloboda u Srbiji, a koja su omogućile svojim građanima?

Vučić je shvatio da se narodu sviđa odlučnost, i to je njegova glavna karakteristika. Doduše, u njegovom slučaju je više reč o stilu nego o politici. Vučićevu politiku je ponekad teško definisati, jer jedno govori, a drugo radi, a povremeno sa istom odlučnošću zastupa kontradiktorne stavove.

I pored toga, u Briselu i vodećim zapadnim zemljama ga podržavaju. Evropsku uniju trenutno potresaju višestruke krize i u njoj nemaju ni dovoljno vremena ni kapaciteta da se ozbiljno usredsrede na Balkan.

Vučić projektuje sliku o Srbiji koju oni žele da vide i time je osvojio njihovo poverenje, naročito u slučaju nemačke kancelarke Angele Merkel. Za evropske lidere je važno da Vučić ostane na putu evropskih integracija i da se održi dijalog sa Prištinom, a ozbiljnu ulogu ima izbeglička kriza, zbog geografskog položaja Srbije. Potrebna im je njegova saradnja.

Situacija sa Bregzitom, sa Italijom koja je u vrlo teškoj situaciji, katastrofa u Grčkoj, kao i bezbednosne pretnje, Vučiću daju prilično manevarskog prostora, jer bez obzira na njegove autokratske tendencije, Zapadu sada nikako ne odgovaraju nestabilnost i haos na Balkanu. Međutim, cela ta računica važi samo ako višestruka kriza u EU ne postane egzistencijalna.

Postoji fama da su Bugarska i Rumunija prerano primljene i ona se sada prenosi i na druge kandidate. Širom Evrope se podstiče strah od najezde stranaca. Zbog toga će evropski put Srbije biti veoma dug i naporan.

Takođe, skoro je sigurno da će se od Vučića jednog dana tražiti da prizna nezavisnost Kosova, a onda će se videti njegova iskrenost u zaštiti srpskih interesa koju stalno ističe, kao da mu to i nije obaveza kao premijera.

Možda će upravo to biti tačka kada će on prestati da bude miljenik Zapada, a možda se i Srbi konačno osveste i požele da skinu sa grbače još jednog u nizu populista i demagoga koji ih je zajašio.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Zašto je Vučić miljenik Zapada?

Izvor: Cafe.ba, 26.Okt.2016

Prošlo je 6 mjeseci od rušenja u Savamali, kada je za potrebe privatnih investitora bliskih vlastima usred izborne noći suspendovan pravni sistem države i kada se još jednom pokazalo da u Srbiji zakoni ne važe podjednako za sve, afere se nižu jedna za drugom, premijer Vučić viče na novinare...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.