Zašto je Rusija SAD-u neprijatelj broj jedan?

Izvor: B92, 18.Okt.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Rusija SAD-u neprijatelj broj jedan?

Tenzije između SAD i Rusije, često nazvane novim Hladnim ratom, rastu godinama unazad, a Rusija nije kriva za njih, piše novinar Fil Batler, prenosi “Sputnjik“.

“Iako je NATO promovisao proaktivnu poltiku i pomerao se ka Rusiji u toku vlasti Džordža V. Buša, Vašington je prvenstveno bio okrenut vojnim akcijama u Avganistanu i Iraku“, napisao je Batler.

Kako se navodi, zapadni mediji su svoj ton promenili dolaskom Baraka Obame na vlast.

“Američka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politika prema Rusiji je doživela preobražaj u odnosu na onu koja je postojala sa Bušom. Kada je Barak Obama došao na vlast, antiruska retorika i propaganda doživela je svoj vrhunac“, naglasio je Batler.

Dalje, Batler navodi da su SAD tražile “novog neprijatelja“ još od civilnih ratova u Siriji, Libiji i Ukrajini, a takozvane obojene revolucije nisu bile spontane, već godinama planirane.

Kako Batler piše, SAD nisu morale da idu daleko u potragu. Odabrale su Rusiju jer Moskva “nije voljna da prati korake Vašingtona“.

Ruski premijer Dmitri Medvedev okrivio je kabinet predsednika SAD Baraka Obame za neuspehe u saradnji SAD-a i Rusije oko pitanje Sirije, prenosi "Raša tudej".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.