Zašto je Mobtel poseban slučaj?

Izvor: BKTV News, 04.Okt.2012, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Mobtel poseban slučaj?

Posle rebalansa budžeta, sledeća „vruća tema“ biće privatizacija. Evropa je tražila pojašnjenje, da ne kažem reviziju, u 24 kompanija koje su privatizovane. Poseban je slučaj Mobtela. On je na volšeban način oteran u stečaj, iako je predstavljao  najprofitabilniju kompaniju u Srbiji, uz to firmu koja je bila prodata jednom strancu –  Martinu Šlafu, sa 51 odsto vlasništva. U to vreme, Mobtel je još bio na arbitraži u Cirihu, koju su Karići pokrenuli kako bi se dokazala tačnost >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << svih prethodnih vlada, ministarstava i jugoslovenskih i srpskih sudova da imaju 51 odsto svojine, a što je osporavala jedna od Vlada polse Petog oktobra?!
Pravo je vreme da kroz pravni sistem, sudstvo i tužilaštvo, a ne kroz politiku i medijsku hajku, Mobtel tretira kao pravni problem. Dakle, da se otvore sve  beleške koje nose oznaku „državna tajna“. Bez toga je jalovo govoriti o  „neprivatizaciji“, već stečaju. Mislim da i EU u tom smislu i traži pojašnjenje. Za to je potrebno da se tužilaštvo i istražni organi, izjasne oko dveju stvari:
Prva je – bez obzira kada će na red da dodje famozni član 359 o mogućnosti da se smatra krivičnim delom „zloupotrebi sliužbene dužnosti“ u privatnoj kompanije, valja raspraviti o kavoj je to  krivici reč kada je u pitanju Bogoljub Karić, koji nikada u toj firmi nije bio ni član upravnog odbora a ne mednadžer ili izvršni direktor?!
Druga je – na koji je način uopšte Mobtel dospeo u stečaj. Ono što je javnosti poznato, Mobtel je bio likvidna firma, a država je preuzela kredit od dveju austrijskih banaka od nekih 93 miliona evra, koji je redovno servisiran. Založni dokument, u vidu „kompletne opreme Mobtela vredne preko 450 miliona evra“, obezbedjivao je banku, ako bi došlo do zastoja u otplati kredita. Ali, upravo je taj založni dokument izgleda došao glave „Mobtelu“ i otvorio put osnivanju MOBI 063!
Čudan neki način, ako je tako odista bilo. A, zasad, nema objašnjenja o drugačijem. Jer, spisi su pod oznakom „državna tajna“ i vlada je o tome odlučivala na nekoj, očigledno zatvorenoj sednici.
Ako je oduzimanjem licence Mobtelu bio razlog odlaska u stečaj, onda je pitanje – ko je uzeo pare od imovine Mobtela. Ili, da budem jasniji – država i Šlaf su u odnosu 70:30 odsto podelili 1,5 milijardi evra koliko su Norvežani platili MOBI 063. Ostaje otvoreno pitanje na koji je način, pošto je reč o stečaju, oprema i ostalo što je pripadalo Mobtelu  jednostavno postalo vlasništvo MOBI 063, a da to nije ranije izišlo na neku „javnu dražbu“?! Jer, samo oprema vredi  450 miliona evra i da li je Šlaf to uložio kao 30 odsto u MOBI 063. Odnosno, šta je onda ostalo kao imovina Mobtela koji je u stečaju? Sve je to obavijeno tajnom, jer je ceo „slučaj Mobtela“ postao „državna tajna“!
Gledano iz ugla Šlafa – nije čudno da se protiv njega vodi istraga u Austriji. Mobtel je bio procenjen na 1,1 milijardu evra. Po toj računici, on bi za svojih 51 odsto  dobio 560 miliona evra. Kako je u Mobiu 063 imao 30 odsto, a prodat je za 1,5 milijardi – Šlaf je dobio 460 miliona evra. I dalje nedostaju pare od Mobtela,pa makar se sve svelo na uobičajeno pljačkanje u Srbiji i prodato za 200 ili 300 miliona evra?!
I sve ovo je veoma bitno ne samo što EU posebno apsotrofira „privatizaciju“ Mobtela, već što onog trenutka kada se to klupko razmrsi, Bogoljub Karić i mnogi drugi iz Mobtela, više ne mogu da budu optuživani zbog „zloupotrebe službene dužnosti“, jer je faktički Mobtel onima koji su ga prodavali doneo ne 800 miliona evra, koliko je oprvi put procenjen, ne ni 1,1 milijardu evra koliko je bila početna cena, već za ciglo 1,513 milijaredi evra. E, to već znači da je  Karić onih početnih državnih 6,230 miliona dolara do te mere umnožio da zaslužuje da dobije ime ulice u Beogradu!
Gledano samo iz finansijskog, a ne i pravnog ugla, ostaje nejasno baš sve i zato  i jeste  Mobtel poseban slučaj u „potraživanjima“ Evropske unije.
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.