Zašto država ćuti na uniforme u NP?

Izvor: B92, 12.Sep.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto država ćuti na uniforme u NP?

Zbog prošlonedeljnog skupa u Novom Pazaru na kome su marširali i momci u uniformama strasti se još ne stišavaju.

Reakcije države nije ni bilo, a ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da nema elemenata povećanih bezbednosnih pretnji.

Poslanik Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, smatra da je ćutanje države zabrinjavajuće.

U Novom Pazaru je mirno nedelju dana nakon skupa pod nazivom Pohod na Hadžet. Na čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povorke prošle nedelje hodali su mladići u zelenim unifomama s fesovima na glavama, učenici verske škole medrese. Organizatori skupa, među kojima i muftija Muamer Zukorlić, tvrdili su da su njihove uniforme u tradicionalnoj muslimanskoj boji i da su nosili takođe tradicionalne kape, te da se ne radi ni o kakvoj vojsci ili provokaciji. Reakcije države gotovo da nije ni bilo.

"Ono što mi imamo kao informacije je da tu nema elemenata povišenih bezbednosnih rizika", kratko je rekao ministar odbrane Bratislav Gašić.

Poslanik SDPS-a Meho Omerović kaže da je odsustvo reakcije države opasno. Posebno, kaže, čudi izveštaj policije u kome se navodi da je to bio skup u pokretu i da nije bilo narušavanja javnog reda i ništa više. O dečacima u uniformama nema ni reči. Omerović podseća na to da su uniforme podsećale na one koje je nosila milicija Aćif-efendije, koji je sarađivao s okupatorom tokom Drugog svetskog rata. Omerović strahuje od toga da neko ne želi da vidi koliko su takve pojave opasne i šta sve mogu da podstaknu.

"Šta treba da se desi dalje nakon ovakvog skupa u pokretu koji za policiju u Novom Pazaru ne predstvalja nikakvu bezbednosnu pretnju, da li ćemo imati pokrete četnika iz Ukrajine koji su već najavljeni, da li ćemo imati pokrete sledbenika ratnih zločinaca Draže Mihjalovića, Ljotića, Nedića, hortijevaca i svih drgih koji su sarađivali sa okupatorom? Pušten je duh iz boce", kaže Meho Omerović.

Fahrudin Kladničanin iz akademske inicijative Forum 10 kaže da je država morala da pošalje jesnu poruku da se ekstremističke poruke ne mogu slati iz Novog Pazara. On veruje da se sve ovo događa zbog izbora za Bošnjačko nacionalno veće, koji se održavaju u oktobru, i da je posredi promocija muftije Zukorlića.

"Svojevrsnu militarizaciju u Novom Pazaru treba posmatrati kao svojevrsnu predizboru kampanju za BNV i ono što je jako važno jeste da ekstremne poruke koje su poslate samo pobuđuju drugi ekstremizam. I šta imamo za uzvrat? Da raznorazne četničke organizacije najavljuju šetnju kroz Novi Pazar. To ne doprinosi ničemu dobrom", kaže on.

Pohod na Hadžet organizuje se poslednjih nekoliko godina, ali ovo je prvi put da se o njemu toliko govori. Prema podacima Bošnjačkog nacionalnog veća, na Hadžetu su 1944. godine partizani streljali oko 1.500 Bošnjaka. Među njima je bio i Aćif Hadžiahmetović, Aćif-efendija, ratni gradonačelnik Novog Pazara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.