Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2017, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto đaci maltretiraju profesore?

Škola je već odavno izgubila ugled, uticaj, značaj i mesto u društvu. Često su u prosvetu otišli ljudi preko političke, rođačke, kumovske i partijske veze, a da nisu imali stručnih, pedagoških, psiholoških i didaktičkih kvaliteta.

Tako je narušen osnovni princip da učitelji, nastavnici i profesori mogu biti samo oni koji su kao studenti bili najbolji u svojoj generaciji i koji poseduju moralne kvalitete i pedagoške sklonosti. U takvoj situaciji nastavnici i profesori ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << mogu da uspostave autoritet znanja i sposobnosti, pa su prinuđeni da se dovijaju na drugi način i prave "pakt" sa đacima.

Među mladima su danas u modi antiheroji, "junaci" u nestašluku, neposlušnosti, nasilju, huliganstvu i uživaoci alkohola i narkotika, tako da se broj mladih s tim obeležjima iz dana u dan umnožava. Podršku u takvom ponašanju nalaze u sredini u kojoj žive, gde takođe vladaju uslovi iz doba Hobsa (homo homini lupus est  čovek je čoveku vuk), jer je zavladalo vreme pohlepe, nasilja, sebičnosti i samoživosti.

U našem društvu se više ne cene znanje, sposobnosti, veštine, moral, tolerancija, zdrav takmičarski duh i razumevanje drugog i drugačijeg. Sve se zasniva na "snalaženju", prevari, podvali, laži, obmani i prisili. Mladi su socijalizovani u takvoj atmosferi i očekuju da sve što žele i traže dobiju milom ili silom. Zbog toga smatraju da mogu tući i nasrtati na nastavnike i profesore, jer su to "legitimna" sredstva pritiska da bi se dobila očekivana i zahtevana ocena. Ta sredstva su podržana u njihovoj generaciji, ali i u njihovoj užoj i široj sredini (okruženju). Učenici očekuju (znaju) da će im svako patološko ponašanje biti oprošteno, zanemareno, izbrisano, kompenzovano i tako nagrađeno. Za takvo stanje nasilja nad nastavnicima i profesorima u našim školama roditelji su najveći krivci. Potpuno je izostala njihova socijalizujuća uloga, koja će vaspitati decu da se kulturno ponašaju prema vršnjacima, a posebno prema nastavnicima i profesorima. Trebalo bi napraviti istraživanje o tome, ali moja slobodna procena je da nema više od 10% roditelja koji će konstantno upozoravati svoje dete da se tolerantno i kulturno ponaša prema nastavnicima i fer prema učenicima. Drugi veliki krivac eskalacije nasilja u školama, ovaj put nad nastavnicima i profesorima, jesu školske institucije, školski odbori i NVO koji "štite" ljudska prava i prave karikaturu od škola i obrazovanja, izbacujući iz njega vaspitanje kao ključnu komponentu socijalizacije mladih ljudi. Nažalost, ovaj negativan trend će se stalno povećavati u narednim godinama i decenijama.

(Autor teksta je prof. dr Ivan Šijaković)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.