Zašto? Zato

Izvor: B92, 19.Maj.2021, 09:00

Zašto? Zato

Iako ceo svet poziva na momentalni prekid sukoba u Pojasu Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanjahu o tome ne želi ni da govori.

Otkada je Hamas počeo da ispaljuje rakete na Jerusalim iz odmazde za policijski obračun s demonstrantima u džamiji Al-Aksa, na Izrael je ispaljeno više od 3.000 raketa.

Izrael je, s druge strane, izveo više od hiljadu vazdušnih i artiljerijskih udara na Gazu. Najmanje 214 Palestinaca (od čega 62 deteta) i 10 Izraelaca je ubijeno, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stotine ranjenih na obe strane.

Ako međunarodna zajednica, uključujući UN, SAD i susedni Egipat i Katar, sve snažnije lobira za primirje, izraelski premijer zasada uporno odbija takvu inicijativu, dajući do znanja da se "izraelska kampanja protiv Hamasa nastavlja punom snagom" te da će "trebati vremena" da se operacije dovrše i osigura prekid raketnih napada na Izrael, preneo je Index.hr.

Hamas je čak, prema izveštajima, tokom prethodne noći privremeno obustavio raketiranje Izraela, ali su izraelski avioni nastavili s bombardovanjem Gaze, nakon čega je Hamas ujutro ponovo raketirao izraelski grad Netivot.

Iako Netanijahu zasad nije spreman na primirje, čini se da nije spreman ni na slanje izraelske vojske u kopnenu ofenzivu na Gazu, koja bi zasigurno značila i ozbiljne gubitke izraelske strane u teškom urbanom ratovanju.

Izrael ni ranije nikada nije uspeo da potpuno porazi Hamas, koji je izmešan s civilnim stanovništvom Gaze, pa se s vremenom odlučio na strategiju koju su nazvali "košenje trave" .

Reč je o periodičnom, ali žestokom vojnom kažnjavanju Hamasa za raketne napade na Izrael, koje za cilj ima da uništi vojne kapacitete Hamasa što je više moguće i tako osigura što duže razdoblje mira nakon ofanzive.

Ali, čini se da da i Hamas i Netanijahu imaju strateški interes u nastavku sukoba, piše Vašington post.

Netanijahu naime, ima velikih unutrašnjih političkih problema. Ni nakon četvrtih izbora u samo dve godine nije uspeo da formira vladajuću većinu u izraelskom Knesetu, a samim time ni funkcionalnu vladu.

Štaviše, opozicioni lider Jair Lapid dobio je na kraju mandat od predsednika Reuvena Rivlina za formiranje vlade nakon što Netanijahu u tome nije uspeo.

Kako su sukobi krenuli, tako je Netanjahu dobijao na političkoj težini, pomenulo se i "vanredno stanje " u izraelskim gradovima, zbog kojeg je potrebno "poslati vojsku u gradove", što je i Netanijahu već predložio, na protivljenje mnogih.

"U trenutku kada je buknuo požar, vlada promene je umrla, a Netanijahu se vratio u život", ocenio je i komentator Ben Kaspit u izraelskom listu Maarivu.

Netanijahu dakle, prenos Index, može trljati ruke jer ga ostanak na vlasti hipotetički štiti i od suđenja za korupciju, odnosno mito, prevaru i zloupotrebu moći, za šta mu preti do 13 godina zatvora.

S druge strane, rast Hamasa od kraja osamdesetih (kad je osnovan kao podružena ruka Muslimanskog bratstva) pa dod anas dobrim je delom rezultat cinične taktike izraelskih vlasti po principu "zavadi pa vladaj".

Rast Hamasa su tada, naime, u početku tolerisali, pa čak i pomagali jer su s pravom računali da će islamistički Hamas raditi o glavi sekularnom Fatahu, koji im je tada bio glavni neprijatelj, a koji je uživao određenu međunarodnu popularnost zbog imidža levičarske revolucionarne organizacije.

Interes Hamasa u novom sukobu s Izraelom, uprkos teškim gubicima koje je navodno već pretrpeo i koje bi još mogao pretrpeti, pre svega izvire iz njihove borbe za prevlast s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom, odnosno Fatahom, na čijem čelu je trenutni predsednik Palestinske uprave, 85-godišnji Mahmud Abas.

Abas je čak otkazao palestinske izbore zakazane za ovaj mesec, prve nakon 2006., pravdajući to nemogućnošću njihovog sprovođenja u istočnom Jerusalemu, ali mnogi analitičari smatraju da je to uradio jer se bojao izgledne pobede Hamasa, koji se sada predstavlja kao zaštitnik Jerusalima i Palestinaca, frustriranih sve manjim šansama da ikad dobiju svoju državu i oslobode se izraelske okupacije.

Drugim rečima, rat donosi dodatni politički kapital Hamasu, pa čak i po cenu strahovitog razaranja i izgubljenih ljudskih života u Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.