Zašto Severni pol beži“ od Kanade ka Sibiru

Izvor: B92, 05.Jun.2020, 07:39

Zašto Severni pol "beži“ od Kanade ka Sibiru

A to brzo pomeranje dovelo je do češćih ažuriranja navigacionih sistema, uključujući one koji upravljaju funkcijama mapiranja u pametnim telefonima.

Evropski naučnici misle da sada pouzdano mogu da objasne šta dovodi do pomeranja Severnog magnetnog pola.

On se poslednjih godina pomerio od Kanade ka Sibiru.

Ovaj tim, koji je vođen sa Univerziteta u Lidsu, kaže da to ponašanje može da se objasni nadmetanjem dva magnetska "mehura" na ivici Zemljinog spoljnog jezgra.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto Severni pol "beži" od Kanade ka Sibiru

Izvor: Radio 021, 05.Jun.2020

A to brzo pomeranje dovelo je do češćih ažuriranja navigacionih sistema, uključujući one koji upravljaju funkcijama mapiranja u pametnim telefonima...ESAZemljino magnetno polje nastaje u njenom tečnom spoljnom jezgru..Evropski naučnici misle da sada pouzdano mogu da objasne šta dovodi do pomeranja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.