Zašto Josipović dolazi u Beograd?

Izvor: Vesti-online.com, 14.Okt.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Josipović dolazi u Beograd?

Razvijanje dobrosusedskih odnosa i stabilizacija regiona glavna su svrha predstojeće posete hrvatskog predsednika Ive Josipovića Beogradu, jer Hrvatska smatra da je u njenom interesu da svi u regionu prihvate evropske standarde, rečeno je danas u kabinetu hrvatskog predsednika.

Iako se očekuje da će tema međusobnih tužbi za genocid koje su dve države jedna protiv drguge podnele pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu biti prisutna tokom posete Srbiji, posebno posle poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << informacija da Hrvatska neće odustati od tužbe, u Josipovićevom kabinetu ističu da predsednici nisu nadležni za tužbe, već da su sve odluke na vladama dve zemlje.

"Hrvatska i posle ulaska u Evropsku uniju snažno podržava proširenje EU na sve zemlje jugoistočne Evrope, pa će jedna od poruka hrvatskog predsednika u Beogradu biti i podrška Srbiji na njenom evropskom putu", ističu u kabinetu predsednika Hrvatske.

Teme prvog zvaničnog susreta Josipovića i Nikolića biće međusobni odnosi dve države, a sigurno, kako ističu u Josipovićevom kabinetu, i pitanje nestalih, budući da hrvatski predsednik uvek naglašava da je to važno humanitarno pitanje kako bi se moglo ići dalje.

Predsednici će razgovarati i o jačanju ekonomskih odnosa, jer je Srbija za Hrvatsku važno tržište. Uz to, drugog dana Josipovićeve posete Srbiji, u četvrtak, predsednicima će se pridružiti i predstavnici najvećih hrvatskih firmi – Atlantik grupe, Agrokora i Adris grupe, kažu u kabinetu hrvatskog predsednika.

Uz Nikolića, predsednik Hrvatske susrešće se u Beogradu i s premijerom Srbije, predsednikom Skupštine, a obratiće se i poslanicima. Takođe će razgovarati i sa predstavnicima izbegličkih udruženja. Josipović će u četvrtak posetiti hrvatsku nacionalnu manjinu u Tavankutu, kod Subotice, u Vojvodini.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.