Zaštitnik građana traži da se žrtve nasilja izuzmu iz zabrane kretanja

Izvor: RTS, 30.Apr.2020, 16:08

Zaštitnik građana traži da se žrtve nasilja izuzmu iz zabrane kretanja

Predsednici Vlade Srbije upućen je zahtev da se žrtve nasilja izuzmu iz zabrane kretanja.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je premijerki Ani Brnabić inicijativu za izmenu-dopunu Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, tako da se mere zabrane kretanja ne odnose na žrtve nasilja u porodici, koje napuštaju objekte radi zaštite od nasilja."Ovakav stav Zaštitnika građana zasnovan je na iskustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u radu i saznanju do kojih je došao u periodu vanrednog stanja, a što je sadržano i u saopštenju Specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija za nasilje nad ženama od 27. marta 2020. godine u kome se posebno naglašava da napori i restriktivne mere usvojene širom sveta u cilju borbe protiv pandemije Covid 19 povećavaju rizik od intenziviranja nasilja u porodici, naročito u slučajevima ograničenja slobode kretanja", navodi se u saopštenju zaštitnika.
Zaštitnik građana smatra i da je neophodno da nadležni organi u punoj meri primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a da žrtvama budu dostupne Sigurne kuće ili drugi vidovi alternativnog smeštaja, kao i druge mere pomoći i podrške i u vreme vanrednog stanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pašalić: Izuzeti žrtve nasilja u porodici od zabrane kretanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2020

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić inicijativu za izmenu Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, tako da se zabrana kretanja ne odnosi na žrtve nasilja u porodici, koje napuštaju stanove, prostorije i objekte za stanovanje kako bi se zaštitile od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.