Zaštitnik građana: Nasilje i diskriminacija i dalje problemi LGBTI osoba

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana: Nasilje i diskriminacija i dalje problemi LGBTI osoba

Nasilje i diskriminacija su i dalje dominantni problemi LGBTI osoba u Srbiji, ukazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maja.

Naveo je da LGBTI osobe i dalje nisu dovoljno zaštićene, da se njihova prava krše usled ukorenjenih predrasuda i stereotipa.

Diskriminacija prema LGBTI ima mnogo oblika, od zlostavljanja u školama, pri zapošljavanju i napredovanju na poslu, preko postupanja policije, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čak i prilikom obraćanja zdravstvenim ustanovama.

"Zato je naša osnovna obaveza da radimo na podizanju svesti društva o pravima LGBTI osoba preko edukacije mladih", naveo je Pašalić i dodao da je isto toliko važno prosvećivanje nastavnog osoblja, policije, sudija, tužilaca, građana jer celo društvo mora da se uključi u zaštitu i unapređenje prava osoba drugačije seksualne orijentacije.

Zaštitnik podseća da nije obezbeđeno puno ostvarivanje prava tih osoba putem pravnog uređenja životnih zajednica i pravnih posledice prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, pravila ponašanja i sankcije za nosioce javnih funkcija za neprimeren govor o LGBTI osobama, a izostaje i mreža usluga za LGBTI osobe, posebno mlade, decu i one bez doma jer su ih porodice odbacile.

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHO/T) sutra će u 12 sati biti razvijena zastava duginih boja na zgradi Zaštitnika građana.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije je 17. maja, na dan kad je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.