Zaštitite Ustav Srbije od SPC!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitite Ustav Srbije od SPC!

Pravnik i stručnjak za crkveno kanonsko pravo Željko Žugić Kotoranin zatražio je od Ministarstva vera Srbije da zaštiti ustavni poredak države od akata Srpske pravoslavne crkve, uz ocenu da je SPC u slučaju episkopa raško-prizrenskog Artemija prekršila zagarantovana prava na pravično suđenje i slobodu kretanja.

Žugić je zatražio od Ministarstva vera da reaguje u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, koji štiti autonomiju verskih zajednica, ali ih i obavezuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da deluju u skladu sa ustavom i zakonima Srbije.

Listu "Danas" je Žugić izjavio da, iako je zahtev predao 2. jula, nije dobio nikakav odgovor iz Ministarstva vera, čak ni broj protokola pod kojim je njegov akt zaveden.

Žugić je ocenio da je Sveti arhijerejski sinod SPC u slučaju vladike Artemija prekršio pravo na suđenje u prisustvu, na saslušanje, odbranu, iznošenje dokaza, kao i pravo da optuženi bude obavešten o dokazima prikupljenim protiv njega.

Sinod je u nekoliko navrata spojio funkcije tužioca i sudije, čime je "prestao da bude nepristrastan sud", rekao je Žugić.

On je izjavio da je odlukom Sinoda SPC da vladika Artemije samo uz saglasnost privremenog administratora Eparhije raško-prizrenske može da prima posete u Gračanici i da se kreće po eparhiji prekršeno pravo na slobodu kretanja, kao i da je saborskom odlukom da ne može da ostane da živi u eparhiji prekršeno pravo na slobodu nastanjivanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.