Zaštita podataka na internetu

Izvor: RTS, 04.Nov.2013, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita podataka na internetu

Pokrenut nadzor nad operatorima javnih komunikacionih mreža i usluga, saopštio poverenik Rodoljub Šabić. Cilj je da se obezbedi pouzdanija slika o postupanju sa podacima o ličnosti u oblasti elektronskih komunikacija, kaže Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad operatorima javnih komunikacionih mreža i usluga, u cilju sprovođenja i izvršavanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Kako je saopšteno, postupak nadzora obuhvatiće sve operatore javnih komunikacionih mreža, ukupno 462, koliko ih ima prema evidenciji Republičke agencije za elektronske komunikacije.

Na njihove adrese upućen je upitnik na koji su dužni da odgovore u roku od 30 dana od dana prijema.

Šabić je izjavio da je cilj akcije da obezbedi što je moguće pouzdaniju sliku o postupanju sa podacima o ličnosti u oblasti elektronskih komunikacija, odnosno o načinu i stepenu ostvarivanja Ustavom zajamčenog prava građana na zaštitu podataka u ovoj oblasti, posebno u vezi sa komunikacijom na internetu.

Shodno tome, pitanja iz upitnika se odnose na izvršavanje zakonskih obaveza od strane operatora u vezi sa preduzimanjem tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera, kako bi se podaci o ličnosti zaštitili od gubitka, uništenja i posebno nedopuštenog pristupa, rekao je Šabić.

Samo prva faza postupka nadzora je pismena, a nakon nje, pre svega u zavisnosti od sadržine i kvaliteta odgovora iz upitnika, ovlašćena lica poverenika sprovešće i neposredan nadzor, najavio je Šabić.

"Voleo bih da nisam u pravu, ali mislim da nemamo razloga za optimizam u pogledu stanja na koje će rezultati nadzora ukazati", ocenio je poverenik.

Prema njegovim rečima, nije realno očekivati bolje rezultate od onih vrlo zabrinjavajućih pre godinu i po dana, kada su ovlašćena lica poverenika sprovela akciju nadzora nad operatorima mobilne telefonije.

"Naravno, ako to znači, a po svoj prilici znači, da smo i u oblasti interneta suočeni sa nepoštovanjem garancija ljudskih prava u ozbiljnim razmerama, to je razlog više da se s tim što pre suočimo i to stanje počnemo menjati", naveo je Šabić.

Po okončanju postupka nadzora biće sačinjen poseban izveštaj, koji će biti dostavljen nadležnima i stavljen na raspolaganje javnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.