Zaštita dečje privatnosti

Izvor: RTS, 30.Jul.2011, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita dečje privatnosti

Tek usvojen zakon po kome deca od 15 godina mogu da sačuvaju za sebe podatke o sopstvenom zdravlju, izazvao je burne reakcije, uglavnom među roditeljima, ali i u delu stručne javnosti. Ipak, pojedine situacije ostavljaju mogućnost da lekar reaguje drugačije.

Dete od 15 godina ubuduće ne mora da otkriva roditelju ili staratelju od čega boluje. Zakon mu sada dozvoljava da zatraži da sam pogleda svoju medicinsku dokumentaciju.

Nove odredbe uglavnom nailaze na osude. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "To je nebulozna stvar. Apsolutno se ne slažem sa tim", kažu jedni. "Ludost, pa ko će da zna, ako ne znaju roditelji", dodaju drugi.

Psiholozi smatraju da je važnije da se roditelj zapita zbog čega bi njegovo dete uopšte krilo da je bolesno.

Psiholog Vesna Brzev-Ćurčić rekla je da mladi čovek od 15 godina ima pravo da neke stvari koje ne želi da saopšti roditelju, saopšti lekaru.

"Ne razumem zbog čega se ovolika panika digla. Ovo nije urota protiv roditelja, ovo je samo mogućnost da ono što ga je stid ili bilo šta drugo može da podeli sa stručnim licem", izjavila je Vesna Brzev-Ćurčić.

Zakon je izmenjen u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, poručuju iz resornog ministarstva.

"Sada neko pokušava da ovome doda negativnu konotaciju. Ja ih upućujem da pročitaju Konvcenciju UN o pravima deteta, pa neka se uvere da smo mi kao ministarstvo zdravlja našu decu poistovetili sa drugom decom", rekao je ministar zdravlja Zoran Stanković.

Međutim, novi propis brine mnoge roditelje, jer strahuju da bi ubuduće mogli mnogo teže da dođu do informacije da li im se, na primer, dete drogira, da li im je ćerka u drugom stanju i želi da abortira, da li boluje od neke polne bolesti i slično.

U Ministarstvu zdravlja opet kažu da će lekari, u slučaju ozbiljne opasnosti po zdravlje i život deteta, imati obavezu da roditeljima saopšte informacije o njegovom stanju. Problem bi mogao da nastane ako se procena roditelja i lekara ne poklopi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.