Zaštita dece od interneta

Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita dece od interneta

U Srbiji je 2009. proglašena za godinu zaštite dece na internetu, a nadležni kažu da roditelji treba više da razgovaraju sa decom o upotrebi interneta.

U Srbiji nema istraživanja koliko deca koriste internet, ali iskustva Evropske unije pokazuju da 90 odsto dece to čini svakodnevno, a da jedna trećina doživi neku vrstu internet zlostavljanja. Iako je taj procenat kod nas manji, neophodno je decu zaštititi od nekih sadržaja i negativnih efekata korišćenja interneta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Glavni problem je što deca često ostavljaju na internetu lične podatke ili fotografije koji mogu biti zloupotrebljeni. Veoma je važno da roditelji znaju šta im deca rade kada su na internetu, da imaju kontrolu zašto, u kojim situacijama i kome njihova deca ostavljaju podatke.

Internet deci dovodi ceo svet u sobu, ali i neke stvari koje nisu dobre, od kojih ih moramo zaštititi. Cilj akcije koja traje cele ove godine jeste informisanje roditelja o novoj tehnologiji, jer često znaju o internetu manje od svoje dece.

Zbog toga Ministarstvo u saradnji sa kompanijom „Majkrosoft” planira brojne edukativne akcije za roditelje i nastavnike o opasnostima koje prete deci sa interneta.

Direktor za odnose sa javnim sektorom „Majkrosofta” Miloš Trkulja je istakao da njegova kompanija u svoje softverske pakete uključuje takozvanu roditeljsku kontrolu (parental control), odnosno opciju da roditelj određuje koliko vremenski njegovo dete može da pristupi internetu i kojim sadržajima.

Promoter kampanje, muzičar Momčilo Bajagić Bajaga rekao je da se kao roditelj dvoje dece koja veliki deo slobodnog vremena provode na internetu sa zadovoljstvom priključio kampanji.

„Tokom rada na projektu i pre toga postao sam svestan opasnosti koje internet može da pruži i pored dobrih stvari. Ne puštajte svakog u svoju kuću i ne puštajte baš svakog na internet”, rekao je Bajagić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.