Zastarelo:Marko Milošević oslobođen

Izvor: B92, 08.Mar.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastarelo:Marko Milošević oslobođen

Požarevac, Beograd -- Marko Milošević je i pravosnažno oslobođen odgovornosti za prebijanje nekadašnjih pripadnika organizacije Otpor iz Požarevca 2. maja 2000. godine.

Presudom Apelacionog suda od 3. februara, koja je danas dostavljena požarevačkim otporašima, odbijena je njihova žalba na presudu, kojom su Marko Milošević i njegovi prijatelji oslobođeni svih optužbi zbog zastarevanja procesa.

Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković žaliće se Evropskom sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ljudska prava u Stazburu, ali na postupanje države, koja je dozvolila da proces zastari.

U izjavi za B92 jedan od požarevačkih Otporaša Momčilo Veljković kaže da se ovom odlukom za njih priča ne završava, i da će se žaliti na odluku, ali i na postupanje države, koja je dozvolila da proces zastari.

"Nama jedino ostaje da satisfakciju tražimo u Višem sudu i na kraju u sudu za ljudska prava u Strazburu. Prvo ćemo da pišemo žalbu Apelacionom sudu, pa ako oni ništa ne reše onda kompletnu dokumentaciju šaljemo u sud za ljudska prava u Strazburu. Siguran sam da će da donesu presudu u našu korist i da ćemo dobiti čak i materijalnu nadoknadu. Nisu u pitanju pare, jer kad Strazbur donosi presude zbog grešaka pravosudnih organa jedne države, to ruši ugled te države. Mi jesmo dobili kandidaturu za ulazak u EU, ali sa ovakvim pravosuđem, čisto sumnjam da ćemo tu skoro da uđemo," rekao je za B92 Veljković.

U međuvremenu, u Visokom savetu sudstva u toku je i razmatranje inicijative za razrešenjem sudije Gordane Vidojković iz Požarevca, koju su podneli otporaši, jer je smatraju odgovornom za odugovlačenje procesa i oslobađanje Miloševića.

Mirjana Piljić rekla je agenciji Beta da je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu odluku Osnovnog suda u Požarevcu kojom je sin bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića oslobođen.

Osnovni sud u Požarevcu je 17. novembra 2011. godine zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja oslobodio Marka Miloševića za prebijanje Nebojše Sokolovića, Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića, 2. maja 2000. godine.

Članovi Otpora pokrenuli su postupak za razrešenje sudije Gordane Vidojković jer je nečinjenjem dozvolila da predmet zastari i toj inicijativi se pridružila i ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Marko Milošević pobegao je u Rusiju 6. oktobra 2000. godine, nekoliko sati posle svrgavanja sa vlasti njegovog oca Slobodana Miloševića.

Njegova majka Mirjana Marković pridružila mu se u Rusiji u februaru 2003. godine.

Supruga i sin Slobodana Miloševića dobili su politički azil u Rusiji.

Gojković: Oslobađajuća presuda Miloševiću je ponižavajuća

Oslobađajuća presuda Marku Miloševiću za prebijanje pripadnika "Otpora" pokazuje da su srpskom pravosuđu potrebne hitne i radikalne reforme, ocenio je potpredsednik Srpskog pokreta obnove Žika Gojković.

"Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove za Vojvodinu smatra da je oslobađajuća presuda Marku Miloševiću, sinu nekadašnjeg diktatora Srbije Slobodana Miloševića, za prebijanje članova 'Otpora' još jedan u nizu dokaza da su našem prasovuđu potrebne hitne i radikalne reforme", naveo je Gojković u izjavi dostavljenoj medijima.

Gojković smatra da je oslobađajuća presuda Miloševiću, koja je sada postala i pravosnažna, "ponižavajuća" ne samo za otporaše, već i za sve koji su se tokom devedesetih godina borili za slobodnu i demokratsku Srbiju.

SPO će, dodao je on, i dalje insistirati na donošenju Zakona o lustraciji, kako u pravosuđu, tako i u svim sferama društva.

Lustracija je, kako smatra potpredsednik SPO, preduslov istinskih reformi u pravosuđu i korenitih promena u Srbiji, kako bi se od statusa kandidata do punopravnog članstva u EU što pre došlo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marko Milošević oslobođen optužbi, jer je slučaj zastareo

Izvor: Vesti-online.com, 08.Mar.2012

Marko Milošević je i pravosnažno oslobođen odgovornosti za prebijanje nekadašnjih pripadnika organizacije Otpor iz Požarevca 2. maja 2000. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...

Marko Milošević i pravosnažno oslobođen

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Mar.2012

BEOGRAD - Presudom Apelacionog suda od 3. februara, koja je danas dostavljena požarevačkim otporašima, odbijena je njihova žalba na presudu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.