Zastareli i neprimenjivi propisi na giljotini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastareli i neprimenjivi propisi na "giljotini"

BEOGRAD - U Srbiji postoji oko 7 hiljada važećih propisa, od čega 3 hiljade posredno ili neposredno utiču na privredu, izjavila je danas rukovodilac vladine Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa Andreja Marušić i najavila da će od 31. decembra ove godine početi "giljotina" zastarelih i neprimenjivih propisa.

Više od 50 odsto svih važećih propisa doneto je od 2000. do 2009. godine, a tokom ove godine najavljena je izmena, odnosno usvajanje oko 1.000 propisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakla je ona predstavljajući program Sveobuhvatne reforme propisa (SRP) u Privrednoj komori Srbije.

Ko se time bavio?

Marušićeva je objasnila da Strategija regulatorne reforme za period od 2008. do 2011. godine, koju je Vlada Srbije usvojila u oktobru prošle godine, predviđa i instrument sveobuhvatne reforme propisa koja se sprovodi od 2008. do 2010. godine.

Ti propisi proizvod su decenija zakonodavne aktivnosti, kazala je ona i dodala da se do sada niko nije ozbiljno bavio rešavanjem problema zastarelih propisa.

Inventar propisa

Marušićeva je ukazala da je Jedinica za SRP do 31. marta ove godine vršila popis svih propisa na teritoriji Srbije po kriterijumu opštih propisa koji se odnose na treća lica.

Ona je objasnila da je oko 5.500 propisa prijavilo 100 regulatornih tela (24 ministarstva i 76 drugih regulatornih tela), a inventarisano je i oko 1.500 međunarodnih propisa.

Preporuke pa - seča

Marušićeva je kazala da će Jedinica za SRP do 1. septembra ove godine analizirati oko 1.800 propisa podeljenih u 10 oblasti i 34 podoblasti, i ukazala da predmet analize tog tela neće biti poreske i carinske stope, međunarodni sporazumi, kao i multilateralni propisi iz oblasti odbrane.

Posle analize, Jedinica za SPR je obavezna da Vladi dostavi preporuke najkasnije do 15. decembra ove godine, posle čega će od 31. decembra slediti "giljotina" propisa koja će trajati do 30. juna 2010. godine, dodala je ona.

Tri paketa

Marušićeva je kazala da će se te preporuke odnositi na tri paketa propisa, i to na one koji su u nadležnosti Vlade i ministarstava, propise u nadležnosti Skupštine i propise koji su u nadležnosti nezavisnih regulatornih tela.

Preporuke mogu biti stavljanje van snage propisa u celosti, njihove izmene ili njihovo zadržavanje, objasnila je ona.

Manje propisa - više ekonomije

Očekivani rezultati te reforme su jačanje konkurentnosti privrede na domaćem i stranom tržištu, smanjenje administrativnih troškova poslovanja za najmanje 25 odsto do 2011. godine, ubrzanje i smanjenje adiministrativnih procedura i poboljšanje međunarodnog rejtinga Srbije, naglasila je Marušićeva.

Potpredsednik PKS Slobodan Samardžić rekao je da je uslov za uspešno sprovođenje navedene reforme učešće privrede u celom procesu i njeno izlaganje problema sa kojima se suočava u svom poslovanju, a koji se odnose na propise, ističući da komorski sistem obezbeđuje logističku podršku realizaciji projekta SRP-a.

"U ovom procesu realno je očekivati pozitivne rezultate i adekvatan uticaj na jačanje konkurentnosti domaće privrede", ocenio je on i dodao da će smanjenje broja propisa doprineti stvaranju boljeg ambijenta za poslovanje privrede.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.