Zaspala kao Engleskinja, probudila se kao Kineskinja

Izvor: Blic, 03.Sep.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaspala kao Engleskinja, probudila se kao Kineskinja

Engleskinja Sara Kolvil (38) iz Plimuta, koja je 6. marta 2010. godine zaspala posle jakog napada migrene, sutradan ujutru. se probudila i otkrila da je naglasak svojstven njenom rodnom kraju, s kojim je dotad govorila engleski, zamenio - kineski akcenat. U pitanju je tzv. sindrom stranog akcenta, poremećaj toliko redak da je u periodu od 1941. do 2012. zabeležen i potvrđen samo 61 slučaj.

Jedino što se o ovom poremećaju zna za sad je to da je povezan sa glavoboljama, a Sara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i do 10 puta mesečno ima jake migrene, protiv kojih je medicina bila nemoćna.

Čudå su mögućå: Amerikanac Majk se iz kome probudio kao Johan i govori samo švedski

Osim toga, ovaj poremećaj predstavlja svojevrsno neurološko oštećenje mozga, a kako život sa njim izgleda, može se videti u novom dokumentanom filmu televizije Bi-Bi-Si, “Žena koja se probudila kao Kinez”.

Njegova protagonistkinja Sara Kolvil pokušava da dočara svu neprijatnost koju joj pričinjavaju sopstveni glas i akcenat, koji doživljava kao tuđ i u neskladu je sa sredinom u kojoj živi.

Pritom je najviše nervira činjenica da je ljudi koje sreće redovno smatraju strankinjom i pokušavaju da pogode odakle je, mada je čitav život proživela i još uvek živi u Plimutu, svom rodnom gradu.

Otkad joj se to 2010. dogodilo, Kolvil se maksimalno trudi da povrati svoj stari akcenat, ali uprkos njenim naporima razultati su mršavi, a lekari uglavnom ostaju zbunjeni pred ovim problemom.

VIDEO > Engleskinja koja se probudila kao Kinez:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaspala kao Engleskinja, probudila se kao Kineskinja

Izvor: Dzungla.org, 03.Sep.2013

Engleskinja Sara Kolvil (38) iz Plimuta, koja je 6. marta 2010. godine zaspala posle jakog napada migrene, sutradan ujutru. se probudila i otkrila da je naglasak svojstven njenom rodnom kraju, s kojim je dotad govorila engleski, zamenio – kineski akcenat. U pitanju je tzv. sindrom stranog akcenta,...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.