Zasedao Savet nacionalne bezbednosti: Zabraniti delovanje paravojnih organizacija

Izvor: B92, 13.Nov.2019, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasedao Savet nacionalne bezbednosti: Zabraniti delovanje paravojnih organizacija

Ljubljana -- Zbog delovanja takozvane Štajerske straže državnim organima je naređeno da donesu zakone kojima bi se zabranilo delovanje takvih paravojnih organizacija.

Do te odluke je došlo u sredu pošto je održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tzv. Štajerska straža je krajem prošle sedmice logorovala uz granicu sa Hrvatskom.

Savet za nacionalnu bezbednost je, među ostalima, ministarstvima pravosuđa i unutrašnjih poslova dalo zadatak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u najkraćem roku pripreme promene krivičnog zakona i propisa o prekršajima, kako bi se mogle preduzeti mere u vezi sa aktivnošću samozvanih seoskih straža poput Štajerske straže, navedeno je u saopštenju vlade nakon sastanka.

Promena kaznenog zakona i prekršajnih postupaka zahteva se s ciljem da se "na odgovarajući način sankcionišu udruživanja i aktivnosti raznih udruženja koja uzimaju nadležnosti državnih organa, te tako kod građana izazivaju nesigurnost", navodi se u zaključcima sa sastanka, prenela je Hina.

Bilo je reči i o problematici pojačanih ilegalnih migracija, što su pripadnici Štajerske straže kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, osuđenog prošle godine na osam meseci zatvora zbog "pretnji ustavnom poretku" do sada uzimali kao opravdanje za svoje patrole uz granicu, uz tvrdnje da pomažu policiji u sprečavanju ilegalnih ulazaka.

Savet za nacionalnu bezbednost je danas u vezi migracija razmatrao izveštaj o broju i opsegu ilegalnih prelazaka granice.

Među ostalim, vladi je predloženo da donese posebnu strategiju za suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, saopšteno je iz kabineta premijera Marjana Šareca.

Delovanje Šiškove Štajerske straže, koja broji 50-ak pripadnika i deluje uglavnom oko Maribora, ali namerava da osnuje i svoje podružnice u ostalim krajevima zemlje, izazvalo je zadnjih dana dosta ođeka, posebno u susedstvu, nakon što je reportažu o njihovom delovanju objavila agencija Rojters koju su na svoje okupljanje pozvali sa još nekim stranim novinarskim ekipama.

Nakon toga se u saopštenju danas oglasila i slovenačka policija, napisavši da se protivi "osnivanju samozvanih grupa i takozvanih seoskih straža jer aktivnosti koje te grupe sprovode predstavljaju značajan stepen bezbednosnih rizika".

Kako dodaju, policija je do sada sa ciljem suzbijanja i otkrivanja mogućih krivičnih dela na terenu izvodila "službene postupke" na mestima gde su se takve grupe nalazile, pazeći pri tome na mir i bezbednost ljudi koji deluju u svom lokalnom okolišu, a s kojima joj je cilj uspostaviti "partnersku saradnju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.