Zarif: Dogovor samo prvi korak ka konačnom sporazumu

Izvor: Blic, 24.Nov.2013, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarif: Dogovor samo prvi korak ka konačnom sporazumu

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izjavio je danas da je noćašnji dogovor o spornom nuklearnom programu Teherana postignut u Ženevi, veoma važan, ali je samo "prvi korak" ka konačnom sporazumu.

Zarif je istakao da se sporazumom priznaje iranski nuklearni program i da je to "poslednji korak" da se sve sankcije uvedene protiv Teherana ukinu.

"Ovo je samo prvi korak. To je važno dostignuće, ali je samo prvi korak", rekao je Zarif.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Dogovor, postignut noćas u Ženevi, šansa je za zapadne zemlje da ponovo uspostave poverenje sa iranskim narodom, kazao je Zarif, dodajući da će Teheran sada proširiti saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Zasad nisu objavljeni detalji dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Prema ranijim navodima medija, cilj je bio da Iran pristane na šestomesečno zamrzavanje svog nuklearnog programa, dok bi istovremeno u tom periodu bile delimično ukinute sankcije.

Rojters je preneo reči neimenovanog zapadnog dipomate, koji je rekao da će Iran moći da dobije 4,2 milijarde dolara nakon što zaustavi svoj nuklearni program.

Američki predsednik Barak Obama kasno sinoć se iz Bele kuće obratio naciji, rekavši da je dogovor s Iranom "važan prvi korak", koji će sprečiti tu zemlju da napravi nuklearno oružje.

On je obećao i da SAD neće uvoditi nove sankcije Iranu tokom narednih šest meseci, što će, kako ocenjuje AP, sigurno razljutiti one američke kongresmene koji su se zalagali za još oštrije mere.

Obama je, ipak, poručio da će pritisak biti pojačan ako Iran ne bude u potpunosti ispunio dogovoreno.

Kasno sinoć se oglasio i izraelski ministar za obaveštajne poslove Juval Stajnic, koji je izrazio nezadovoljstvo postignutim dogovorom, kazavši da je u pitanju "prevara".

Svetske sile traže od Irana da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program, zato što smatraju da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran tvrdi da je svrha tog programa isključivo mirnodopska - proizvodnja električne energije i izotopa u medicinske svrhe.

U pregovorima je učestvovalo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka, odnosno grupa P5+1.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.