Zaraženi komarci i u Novom Sadu

Izvor: B92, 13.Jul.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaraženi komarci i u Novom Sadu

Novi Sad -- Virus Zapadnog Nila detektovan je u dva uzorka komaraca sa 45 mesta u Novom Sadu iz druge polovine juna, saopštilo je preduzeće Ciklonizacija.

Virus je detektovan u dva uzorka uzeta u predgrađima Sajlovo i Vidovdansko naselje.

"Proteklih godina virus je uglavnom detektovan tek u julu, ali zbog veoma visokih temperatura koje pogoduju brzom razvoju virusa, bilo je i očekivano da ove godine virus u komarcima bude detektovan ranije", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodaje da će se stanje stalno pratiti do jeseni.

Ciklonizacija kaže da primenjuje najsavremenije mere za suzbijanje komaraca, kako bi smanjila verovatnoću zaraze ljudi virusom.Ovogodišnja sistematska akcija zaštite od komaraca počela je u prvoj polovini maja i trajaće do jeseni, piše u saopštenju.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da ga je bilo i pre. Jedini efikasan način borbe protiv širenja virusa na ljude je suzbijanje komaraca.

Ciklonizacija je poručila da građani treba da redovno prazne sudove u kojima skupljaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provere zaptivanje septičkih jama.

Inače, komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su i u Beogradu, Pančevu i Zrenjaninu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Virus Zapadnog Nila na Vidovdanskom naselju i Sajlovu

Izvor: Radio 021, 13.Jul.2017

Virus Zapadnog Nila otkriven je u dva od ukupno 45 uzoraka komaraca sakupljenih u gradu, prigradskim naseljima i selima tokom druge polovine juna...Virus je otkriven u komarcima na Vidovdanskom naselju i Sajlovu. Pojavio se ranije nego što je uobičajeno zbog visokih temperatura - očekivao se tek u...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.