Zarađuju na savetima kako deliti otkaze

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2015, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarađuju na savetima kako deliti otkaze

Dok groznica mesecima "trese" zaposlene u javnom sektoru zbog najavljenog otpuštanja 9.000 ljudi, neki pokušavaju da na toj muci zarade.

Udruženje građana, Centar za obrazovanje i poslovno usavršavanje "EduPro", ambiciozno je pokušalo da organizuje obuku za državne službenike, kako bi im, za 4.900 dinara, pojasnilo koje su metode za otpuštanje viška zaposlenih. Ova organizacija, osnovana pre četiri meseca, poslala je dopise lokalnim samoupravama, ministarstvima, školama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i zdravstvenim ustanovama sa pozivom na jednodnevni seminar koji je zakazan za septembar u Jagodini.

Vrhunac je, međutim, što organizatori nisu uspeli da potrefe čak ni naziv akta koji žele da "razjasne" službenicima. Savesnim slušaocima, uz kafu i mineralnu vodu, uručiće i sertifikate, kao dokaz da su prisustvovali predavanju. Ali, nema veze što taj dokument ničemu ne služi. Važno je da su pare uzete i to iz državne kase.

U pozivu stoji da je tema novine i primene Zakona o racionalizaciji u javnom i privatnom sektoru. Akt sa tim nazivom ne postoji, a pravi Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ne bavi se uopšte privatnim sektorom. Organizator se čak usudio da poziv na obuku pošalje i na adresu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je bilo predlagač zakona. Da je pozivnica stigla, potvrđeno je "Novostima" u kabinetu ministarke Kori Udovički. I tako, kako je zamislio "EduPro", predstavniku ovog ministarstva i ostalim kandidatima, predavanje je trebalo da drži savetnica iz Ministarstva finansija.

"Ne znamo ko su ti ljudi, ali smo obavešteni šta su planirali, jer su i nama poslali poziv", kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. "Nemamo nikakve veze sa ovim, a i vidi se da su neobavešteni, jer su čak i imena zakona navedena pogrešno. Zakon o finansijskim službama, čije su navodne promene jedna od tema, uopšte ne postoji, kao ni Zakon o racionalizaciji. Organizujemo "Karavan okruge" obilazimo regione po Srbiji i odlično sarađujemo sa lokalnim samoupravama, tako da se apsolutno za sve mogu obratiti nama i nije im potreban nikakav posrednik."

U ministarstvu finansija kažu da savetnica mr Nataša Zavođa, koja je u pozivu za seminar navedena kao predavač, nije pristala da govori na tom skupu. "Nismo dali prethodnu saglasnost za učešće Nataše Zavođe kao predavača na seminaru u organizaciju "EduPro" na temu nepostojećeg zakona o racionalizaciji u javnom i privatnom sektoru. Napominjemo da pod pretpostavkom da se organizuje seminar na temu racionalizacije u javnom sektoru, Ministarstvo finansija nije resorno za ovu oblast već je to Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave."

Na pozivu za seminar, kao kontakt osobe navedene su Ranka Mitrović, koja je u Agenciji za privredne registre ubeležena kao zastupnik udruženja "EduPro" i Jelena Teofilović. Želeći da dobije više informacija o detaljima seminara i "klijentima" koji su se prijavili, "Novosti" su pozvale Mitrovićevu, koja se nije javljala na telefon, dok je Teofilovićeva rekla da nema o čemu da priča sa novinarima i da nikakve veze sa tim skupom nema.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.