Zarada u upravnom odboru 66.000 evra

Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarada u upravnom odboru 66.000 evra

Pored osnovne plate, direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (Fond PIO) Goran Lončar kao član UO Poštanske štedionice tokom 2007. primio je neto 1.140.000 dinara. Ako Vlada Srbije primanja članova upravnih odbora javnih preduzeća ograniči na nivo prosečne mesečne zarade (oko 400 evra), Lončar će ostati „kratak" za oko 9.000 evra. U tom slučaju, umesto 14.000, njegova dodatna zarada u PŠ iznosiće svega 4.800 evra.

Do osipanja zarade direktora Fonda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << PIO, međutim, doći će samo u slučaju da se najavljena odluka Vlade primeni i na PŠ koja, doduše, nije klasično javno preduzeće, ali budući da je u većinskom vlasništvu države, podjednako je interesantna u postizbornoj raspodeli mesta u upravnim odborima. Sudeći po javnosti dostupnim godišnjim izveštajima o poslovanju u 2007, od članstva u ovim telima, koja bar na papiru funkcionišu u većini ovdašnjih privrednih subjekata, u Srbiji nema bolje dodatne zarade. I to ne samo u javnim, već i u preduzećima na čije poslovanje i visinu zarada Vlada ne može da utiče.

Banke najprimamljivije

A među njima su, bez konkurencije, banke najprimamljivije.

U izveštaju o poslovanju Komercijalne banke u 2007. godini piše da je sedam članova upravnog odbora, među njima i direktor „Dunav osiguranja" Mirko Petrović, primilo ukupno 8.610.000 dinara, ili u proseku po 15.000 evra. No, za razliku od izveštaja o poslovanju Poštanske štedionice, u kom piše da je zarada predsednika izvršnog odbora Srđana Cekića u 2007. iznosila 2.876.000 (oko 36.000 evra), u izveštaju Komercijalne banke za predsednika i članove izvršnog odbora rubrika „isplaćene neto zarade" nije popunjena. To, međutim, nije slučaj sa izveštajem o poslovanju Privredne banke Pančevo, u kom piše da je prvi čovek ove banke (predsednik IO) u 2007. primio 5.325.297 dinara (oko 66.000 evra), dok su članovi Upravnog odbora morali da se zadovolje skromnom nadoknadom od oko milion dinara. Među njima je i Marija Mitić, specijalni savetnik za finansijsko izveštavanje banaka i drugih finansijskih organizacija Udruženja banaka Srbije(UBS), koja je primila 905.201 dinar.

I taman kad smo pomislili da je savetnica u potencijalnom sukobu interesa, nabasasmo na izveštaj o poslovanju DDOR-a Novi Sad, u kom piše da je predsednik Upravnog odbora upravo generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić. Doduše rubrika o njegovim primanjima na ovoj funkciji je prazna, ali zato u izveštaju kragujevačke Kredi banke piše da je Dugalić kao član UO u 2007. primio 455.923 dinara. Inače, Veroljub Dugalić je profesor Eko­nomskog fakulteta u Kra­gujevcu, a pored DDOR-a i Kredi banke, član je i UO Beogradske berze.



Politički podobni


Zvuči neverovatno, ali istina je. Na ime plata i drugih naknada članovi izvršnog i upravnog odbora niške AIK banke u 2007. inkasirali su oko 530.000 evra. I to samo njih sedmoro, među kojima je i jedan penzioner – prof. dr Jovan Gorčić. Nisku penziju dopunjava i bivši direktor Jubanke Mirko Steljić, koji je i predsednik Nadzornog odbora pirotskog „Tigra". Sa članovima Odbora, profesorom FON-a Milićem Radovićem i Draganom Milosavljevićem iz Uprave javnih prihoda, Steljić je u 2007. podelio naknadu od 2.616.044 dinara (oko 32.000 evra).

Zanimljivo je da upravne odbore sa vrlo pristojnim naknadama za članove imaju i mnoge privatizovane firme. Tako je najniža naknada za članstvo u UO zrenjaninske fabrike ulja „Dijamant", vlasništvo hrvatskog „Agrokora", prošle godine iznosila 485.838 dinara, ili nešto preko 6.000 evra. Tolika naknada isplaćena je direktorki brokerske kuće „M&V Investments" Dragijani Radonjić-Petrović koja je, osim u „Dijamantu", član Upravnog odbora „Knjaza Miloša" i beogradske „Agroopreme".

Među članovima upravnih odbora najviše je univerzitetskih profesora, slu­žbenika državne administracije i politički podobnih stručnjaka opšte prakse. Ali ima i dosta anonimnih ljudi. Jer, članstvo u upravnim odborima isplativo je i u malim firmama. Malo je do kraja transparentnih izveštaja o poslovanju u kojima je kao naknada za članstvo u odborima navedena suma manja od 500 do hiljadu evra godišnje. Za malo rada i još manju odgovornost, sasvim solidna tezga.

Jedan čovek u šest odbora

Jedan od rekordera po broju članstava u upravnim odborima je Dragan Đuričin, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U izveštaju o poslovanju „Apatinske pivare" piše da je Đuričin kao član UO u 2007. primio 958.928,02 dinara. U istom izveštaju piše da je Đuričin i član upravnih odbora Hipo-Alpe-Adrija banke i „Imleka", kao i predsednik Nadzornog odbora u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje". Đuričinovo ime pronašli smo i među članovima UO „Metalca" i „Sintelona".

Koliko zarađuju uprave banaka

banka, broj članova, zarada u 2007. (mil. din.)*

AIK banka, 7, 42,24

Agrobanka, 14, 35,39

Privredna banka Beograd, 8, 22,43

JUBMES banka, 10, 19,74

Univerzal banka, 13, 17,11

Poštanska štedionica, 8, 11,64

Privredna banka Pančevo, 8, 16,14

Čačanska banka, 8, 11,65

*Reč je o ukupnim prošlogodišnjim primanjima članova upravnih i izvršnih odbora navedenih banaka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.