Zar je smrt spas za decu?!

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zar je smrt spas za decu?!

"Mama, ubiću se, ne mogu da izdržim!" Ovaj očajnički vapaj učenika sedmog razreda Osnovne škole "Rade Končar" u Zemunu, koji već drugu godinu zaredom trpi vršnjačko nasilje, podsetio je na smrt dečaka Alekse Jankovića iz Niša koji je od konstantnog nasilja u školi pobegao skokom s trećeg sprata u smrt.

- Zar vam Aleksin slučaj nije bio alarm? - zapitala je Aleksina majka i ponovo ostala bez odgovora jer država nije dala nikakav zakonski odgovor na sve prisutnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vršnjačko nasilje.

Dragana i njen suprug su ubrzo posle pogibije sina inicirali donošenje zakona koji bi sprečio ovakve tragedije tinejdžera, ali je taj predlog od 2016. godine zaturen u nekoj od skupštinskih fioka.

U međuvremenu, Ministarstvo obrazovanja, koje je tada vodio Žarko Obradović, odugovlačenjem je dovelo do zastarevanja disciplinskog postupka povodom smrti dečaka, pa niko nije ni odgovarao, niti je kažnjen!

Dobar deo predloga "Aleksinog zakona" ugrađen je u novi Zakon o obrazovanju, ali, kako za "Vesti" kaže Dragana Janković, nisu uvrštene i dve ozbiljne disciplinske mere.

- Nisu uveli ozbiljne mere koje bi zaustavile vršnjačko nasilje, već one poput, na primer, ko prebije druga, mora da mu nosi ranac - kaže ona i ističe da na osnovu donetog pravilnika i mera ispada da država više brine o nasilniku nego o žrtvi.

Druga predložena disciplinska mera iz predloga "Aleksinog zakona" koja je, prema njenim rečima, izostala odnosi se na prosvetne radnike.

- Ta mera podrazumeva oduzimanje licence za prosvetne radnike koji nisu adekvatno reagovali u slučaju vršnjačkog nasilja ili su ga prikrili - pojašnjava naša sagovornica.

Dragana Janković reagovala je i na pomenuto vršnjačko nasilje nad učenikom Markom Devrnjom iz Zemuna čija je samohrana majka Drita javno progovorila o tome i zaradila uvrede direktorke škole Maje Kostić da je imala "rijaliti nastup".

- Neshvatljivo mi je da imate slučaj vršnjačkog nasilja koje traje od 6. razreda, da znate da se dešava i da vas spreči raspust da reagujete, pravdajući se da niste imali vremena, a dete hoće da se ubije - poručila je Aleksina majka i dodala da je neodgovorno i neprofesionalno reći da je majka imala rijaliti nastup.

Ističući da je sudbina njenog Alekse trebalo da bude alarm za momentalno reagovanje, Dragana Janković je kazala da joj je neshvatljivo da niko nije primetio da to dete sedi samo, da se s njim niko ne druži. Direktorku škole je pitala gde je drugo nastavno osoblje i šta ono radi.

Obećanjem da će slučaj ispitati "onako ljudski" kao što se bavi svaki put kad sazna da negde ima nasilja, oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević. Poslanik iz redova vladajuće koalicije Marjan Rističević kaže da bi rešenje problema vršnjačkog nasilja prepustio ministru Šarčeviću.

- Bolje zna ministar šta treba da se radi jer je čovek od zanata koji nije tu gde jeste politički, već je prošao sve faze u školskoj praksi do vrha i ministarske pozicije. Kad je reč o sankcionisanju roditelja, mislim da se ne mogu samo oni kriviti zbog dece izgrednika, već i škola tu mora da ima ulogu. Moram da priznam da sam i ja kao učenik bio zlostavljan psihofizički, odnosno i kao manjina iz Bosne, mada sam rođen u Vojvodini gde su se naselili moji roditelji i kao fizički manji od ostalih jer sam ranije pošao u školu - priča Rističević.

On je dodao da je emotivna bol kod dece u tinejdžerskom periodu mnogo izraženija nego u drugim životnim razdobljima i da treba tada o njima voditi više računa. Upitan šta misli o meri da nasilnik žrtvi nosi školski ranac do kuće i da zajedno rade domaći, Rističević je odgovorio da je podržava jer to "otvara mogućnost da se oni sprijatelje".

- Poslao bih ja sve te tinejdžere na sportske aktivnosti, pa da se ne bave nasiljem u grupi, već sportom - zaključio je ovaj poslanik.

Skupština Srbije je usvojila takozvani Tijanin zakon, nazvan po Tijani Jurić iz Subotice, 15-godišnjakinji svirepo ubijenoj 2014. godine, koji propisuje da policija po prijavi nestanka odmah krene u potragu. Fondacija "Tijana Jurić", koju vodi otac devojčice Igor, u novembru 2017. godine podnela je peticiju sa 160.000 potpisa za doživotnu kaznu ubicama dece i trudnica. Ta peticija je i dalje na dnevnom redu, a Igor Jurić kaže da ga vređa što država ignoriše peticiju!

- Sve što želimo jeste da to uđe u Skupštinu i da stručni ljudi o tome raspravljaju. Još jednom ćemo se obratiti predsednici Skupštine, a onda prikupljamo potpise za referendum - poručio je Jurić putem medija.

Marko Devrnja, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Rade Končar" u Zemunu, prema priči majke Drite, sedi sam jer niko ne sme da sedi s njim. Majka kaže da Marka gađaju raznim predmetima, govore mu svašta i izbacuju iz klupe. Zbog toga je htela da ga prebaci u drugu školu, ali nema mesta, dok u treću nije ni mogla jer se uči italijanski, a njeno dete pohađa francuski!

Da je imala saznanja o onom što se događa Marku ne spori ni direktorka škole Maja Kostić, koja je za TV Prva kazala da joj se majka obratila prvi put 6. juna, sedam dana pre završetka školske godine. Direktorka kaže da tada nije moglo ništa da se uradi jer je bio kratak rok, a na pitanje novinara kako ništa nije moglo da se uradi za preostalih sedam dana do okončanja školske godine, ona je odgovorila da je za to vreme mogao da se obavi samo razgovor sa decom i roditeljima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.