Zaposleni Svetske banke ustali protiv aktuelnog predsednika

Izvor: Press, 11.Avg.2016, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni Svetske banke ustali protiv aktuelnog predsednika

Zaposleni u Svetskoj banci objavili su ove nedelje otvoreno pismo protiv aktuelnog predsednika, navodeći da se ta finansijska institucija suočava s "krizom rukovodstva" i da reskira da izgubi značaj na svetskoj sceni.
Negodovanje i oštre kritike, objavljene u otvorenom pismu udruženja personala Banke, usledile su pošto su navodno počeli neformalni razgovori o izboru novog predsednika tog globalnog kreditora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << izveštava agencija Frans pres.
DŽim Jong Kim, sadašnji predsednik Svetske banke, čiji mandat završava za manje od godinu dana, još nije zvanično obznanio da li želi ili ne da ostane na toj funkciji.
Otkad je preuzeo dužnost 2012. godine, Kim je pokrenuo strukturne reforme s ciljem racionalizacije rada koje su kod dela zaposlenih izazvale uznemirenost. Interna istraživanja su pokazala da veliki deo zaposlenih banke oseća nepoverenje prema višem menadžmentu, navodi francuska agencija.
"U Grupaciji Svetske banke zagovaramo načela dobrog upravljanja, transparentnosti, različitosti, međunarodne konkurencije i na zaslugama utemeljenom izboru", piše u pismu udruženja službenika, koje predstavlja više od 15.000 zaposlenih.
"Nažalost, nijedan od tih principa nije primenjen kod imenovanja prethodnih  predsednika Grupe Svetske banke", tvrdi se u pismu i dodaje:"Umesto toga, decenijama smo prihvatali dogovore iza zatvorenih vrata, prema kojima je dvanaest puta uzastopno biran američki muškarac".
Po nepisanom pravilu, evropske vlade biraju šefa Međunarodnog monetarnog fonda, dok Sjedinjene Države imenuju predsednika Svetske banke, navodi Frans pres i ocenjuje da se ta banka takođe suočava sa drugim konkurentima iz zemlja u razvoju, poput Kine.
U pismu se iznosi i da godišnje interne ankete zaposlenih pokazuju da banka "proživljava krizu rukovodstva", uz tvrdnju da "samo jedan od tri (zaposlena) razume gde nas viši menadžment tim vodi, a još manje njih smatra da naš viši menadžment neguje kulturu otvorenosti i poverenja".
U pismu se poziva na to da izborni proces obuhvati muškarace i žene na osnovu  jasnih kriterijuma na transparentan način.
"Svet se menja i mi moramo da se menjamo s njim. Bez ponovog podsećanja na pravila igre, Svetska banka se suočava sa realnom mogućnošću da postane anahronizam na međunarodnoj sceni", navodi se u pismu.
U Svetskoj banci su za agenciju Frans pres, koja ih je kontaktirala, rekli da je njihov Bord direktora, koji predstavlja 189 država članica, 2011. godine usvojio pravila koja garantuju otvoren i na zaslugama utemeljen izborni proces.
"Ovi principi su korišćeni prilikom izbora 2012. i njima će se rukovoditi i predstojeći predsednički izborni proces", naveli su iz Svetske banke u odgovoru poslatom putem e-maila.
Kima je za predsednika izabrao 2012. godine najveći akcionar Svetske banke,  Sedinjene Američke Drzave, a na početku mu je konkurencija bio nigerijski ministar finansija Ngozi Okonjo-Iveala, piše francuska agencija.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaposleni Svetske banke ustali protiv aktuelnog predsednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2016

Zaposleni u Svetskoj banci objavili su ove nedelje otvoreno pismo protiv aktuelnog predsednika, navodeći da se ta finansijska institucija suočava s "krizom rukovodstva" i da reskira da izgubi značaj na svetskoj sceni...Negodovanje i oštre kritike, objavljene u otvorenom pismu udruženja personala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.