Započeta istraga protiv bivšeg premijera

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 17:15

Započeta istraga protiv bivšeg premijera

Pakistanske vlasti su započele novu krivičnu istragu protiv bivšeg premijera Imrana Kana.

On se nalazi u zatvoru, kao i trojica njegovih pomoćnika zbog optužbi za odavanje državnih tajni, potvrdio je danas dobro upućen izvor iz pakistanskog bezbednosnog sektora.

Istraga se odnosi na poverljivi telegram koji je u Islamabad poslao pakistanski ambasador u Vašingtonu početkom prošle godine, a koji je Kan navodno objavio u javnosti, prenosi Rojters.

Imran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kan, 70-godišnji političar i bivši igrač kriketa, obelodanio je da je poverljivi telegram bio deo američke zavere da se pakistanska vojska natera da ga svrgne sa vlasti na glasanju o nepoverenju 2022. godine jer je posetio Moskvu uoči ruskog napada na Ukrajinu, ali i zvanični Vašington i pakistanska vojska poriču Kanove optužbe.

Kan trenutno služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije i na pet godina mu je zabranjeno da se bavi politikom.

"Naša istraga je u fazi prikupljanja dokaza za podizanje optužnice protiv Imrana Kana za odavanje službenih tajni", rekao je za Rojters bezbednosni izvor koji je direktno odgovoran za istragu.

Sekretar za informisanje Kanove stranke Rauf Hasan nije odgovorio na zahtev za komentar, ali Kanov bliski saradnik Zulfi Buhari rekao je da bi takva optužba protiv Kana bila neustavna nakon što je zakon postao kontroverzan posle tvrdnje predsednika Arifa Alvija da nikada nije potpisao amandmane na taj zakonski akt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.