Zaplena imovine Mejdofove supruge

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplena imovine Mejdofove supruge

Tužilaštvo SAD tražilo da se zapleni i imovina Rut Mejdof, supruge Bernarda Mejdofa, odgovornog za najveću finansijsku prevaru u istoriji.

Američka vlada će tražiti da se zapleni imovina finansijskog špekulanta Bernarda Mejdofa, koji je u zatvoru zbog velike pronevere, a na listi je i imovina njegove supruge Rut Mejdof, koja nije umešana, navodi se u dokumentu koji je tužilaštvo objavilo.

U dokumentu se nabraja 18 vrsta zajedničke pokretne i nepokretne imovine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uključujući akcije i delove suvlasništva na kućama u Njujorku, na Floridi i u Kap d'Antibu, na jugu Francuske.

Tužilaštvo navodi da je deo imovine upisan samo na ime biznismenove supruge.

Pored nekoliko jahti, pominje se i račun otvoren na ime Rut Mejdof, na kojem ima "najmanje 45 miliona dolara u obveznicama" koje su izdale državne institucije.

Priznao krivicu

Mejdof je u četvrtak priznao pred sudom da je "autor" najveće finansijske prevare u istoriji, kojom je klijente svoje "ponzi šeme", investicionog pandana piramidalnoj štednji, oštetio za čak 65 milijardi dolara.

Sedamdesetogodišnji finansijski špekulant izjasnio se da je kriv pred Saveznim sudom na Menhetnu, tri meseca pošto je rođacima priznao da je njegova firma, "Bernard L. Mejdof investment", u stvari "velika laž".

Sudija je odredio da Mejdof, koji je suđenje čekao na slobodi, uz kauciju od 10 miliona dolara, bude odveden u zatvor, gde će sačekati presudu.

Izricanje je zakazano za 16. jun, a Medofu preti zatvorska kazna do 150 godina.

Ranije je saopšteno da je Komisija koja sprovodi bankrotstvo Mejdofove firme pronašla oko milijardu dolara u "kešu" i akcijama.

Mejdof je uhapšen 11. decembra prošle godine i prvobitno je optužen samo za prevaru, u okviru koje je koristio milijarde dolara novca novih investitora da isplati stare.

Do četvrtka je bio na slobodi, uz kauciju i obavezu da ne napušta više miliona dolara vredan stan na Menhetnu koji je bio pod stalnim nadzorom video kamera i stražara.

Početkom marta, na suđenju koje je povezano sa ovim, Mejdofovi  advokati su tvrdili da je njegova žena Rut jedini vlasnik tog apartmana, kao i 45 miliona dolara u akcijama i 17 miliona u gotovini i da te vrednosti "nisu u vezi" sa Mejdofovom prevarom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.