Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapis autohtonog blaga u notama

TUZLA- U Tuzli uskoro izlazi zbirka "1.001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" autora Šahbaza Jusufovića koja teži ka očuvanju kulturno-historijskog, a najvećeg muzičko-poetskog i duhovnog blaga naroda u BiH.

Autor je na zbrici počeo raditi još sedamdesetih godina. A u njoj se nalazi 900 sevdalinki, a ostalo su pjesme naslonjene na sevdalinku.

"Moje interesovanje za muziku krenulo je od bešike. Moja porodica je bila muzikalna. Najviše toga sam naslijedio od >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << djeda, koji je svirao harmoniku.

 Mnoge pjesme sam zapisao po njegovom kazivanju. Sevdalinke nisu godinama zapisivane jer na naše prostore tek u 19. vijeku dolaze pismeni muzičari poput Ludviga Kube", pojašnjava Jusufović, profesor muzike u penziji,  i dodaje da je sabrao sevdalinke iz BiH, Sandžaka i Crne Gore.

 Autor naglašava da se potrudio da sevdalinke budu autentične pa se u pjesmama spominju imena muslimana, katolika i pravoslavaca jer je to zajedničko blago svih naroda u BiH. Zbirka sadrži pjesme Himze Polovine, Zaima Imamovića, Bebe Selimović, Nade Mamule, Zekerijaha Fejzića, Hamdije Šahinapšića i drugih.

Ona je prva veća zapisana hronologija sevdalinki koja pored tekstova ima i notni zapis sa harmonijskom podlogom, koji će budućim generacijama omogućiti da izvode pjesme u njihovom autentičnom obliku.

"Pitao sam autora što ranije nije uradio knjigu. Ali neke stvari se ne mogu tako rano uraditi. Takav opus sa jednim takvim znanjem i muzičkim iskustvom autora može se uraditi tek u ovim godinama. Zbirka je dobar dokument koji pokazuje kako se pjesma izvodila i ko je sve izvodio. Tako zbrika ima nekoliko verzija jedne pjesme. Šahbaz je zapisao vrijeme u notama i ovo je važna knjiga", smatra recenzent Asim Horozić. Knjiga će biti izdana u dva toma, odnosno dva dijela, a prvi izlazi već u maju.

"U ovoj zbirci ima nešto što nema nigdje drugo. Sevdalinka je svetinja. Zanimljiv mi je naslov koji smo stavili. U priči "1.001 noć"  Šeherzada priča priče kako bi preživjela. U ovoj zbirci autor piše i čuva 1.001 sevdalinku kako bi preživjela kao autohtono blago", kazao je drugi recenzent Nijaz Alispahić.

Zvanična promocija zbirke planirana je za septembar ove godine, a izdavač je BKC Tuzla.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.