Zapadni Balkan u recesiji

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan u recesiji

Svetska banka upozorava da se zemlje Zapadnog Balkana suočavaju sa novom recesijom. Najpesimističnija prognoza je za Srbiju zbog sporog rasta u vreme kada pokušava da pokrije rupe u budžetu.

Zemlje Zapadnog Balkana ove godine se suočavaju sa novom recesijom, upozorava Svetska banka, navodeći da se najveće slabljenje, od dva i po odsto, očekuje u Srbiji, kao i da će oporavak u 2013. godini biti "veoma spor".

Nivoi duga su takođe u pojedinim zemljama previsoki, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukazuje koordinatorka Svetske banke za Zapadni Balkan Džejn Armitidž.

"Rekla bih da je dug u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji na veoma opasnom nivou, naročito u Albaniji od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, mada se ubrzano povećava u Srbiji i Crnoj Gori", ističe Armitidž u intervjuu za agenciju Rojters.

Najpesimističnija prognoza Svetske banke je za Srbiju, najveću ekonomiju u tom regionu, zbog teškoća u stimulisanju rasta u vreme kada nastoji da skreše svoj narastajući budžetski deficit.

"Dugotrajna neizvesnost u evrozoni znači da se suočavamo sa ponovnom recesijom", kaže Armitidž i dodaje da banka u ovom trenutku procenjuje "da je zapadni Balkan u recesiji".

Albanija i bivše jugoslovenske republike suočene su s padom izvoza i presušivanjem direktnih stranih investicija usled dužničke krize u zoni evra, koja je glavni izvor trgovine i investicija za region Balkana.

Novčane doznake građana koji rade u inostranstvu su takođe u padu, dok su oštra zima i dugotrajan letnji period suše pogodili poljoprivredni sektor i proizvodnju električne struje u regionu, ukazuje Armitidž.

"Iduće godine će doći do veoma usporenog rasta u tom regionu. Deficiti su svuda u porastu tako da te zemlje očekuju zaista teška vremena", upozorava Armitidž.

"One moraju da nastave put fiskalne konsolidacije i da počnu da snižavaju nivoe duga, ali je istovremeno njihov rast je veoma nizak i potrebna su ivestiranja u infrastrukturu", ističe koordinatorka Svetske banke za Zapadni Balkan.

Centralna banka Srbije je prošlog meseca saopštila da će nacionalni ekonomski proizvod ove godine verovatno opasti 1,5 odsto. Nezaposlenost u Srbiji je na veoma visokom nivou - 25 odsto.

Vlada Srbije je postavila cilj rasta u idućoj godini od dva odsto i takođe obećala da će skresati budžetski deficit sa projektovanih 6,2 odsto BDP-a u 2012, na 3,6 odsto u 2013. godini.

Neophodno je da Srbija smanji deficit kako bi osigurala novi kreditni sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom čija će misija stići u Beograd 13. novembra.

Koordinatorka Svetske banke za zapadni Balkan Džejn Armitidž zaključuje da Srbija mora da postigne sporazum sa MMF-om pre nego što Svetska banka da zeleno svetlo za zajam od 400 miliona dolara za podršku budžetu.

Bosna i Hercegovina, pak, moraju da sprovedu dugo odlagane strukturne reforme pre nego što joj Svetska banka pusti zajam od 200 miliona dolara, objašnjava Džejn Armitidž.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetska banka; Srpski BDP ove godine pada 2,5%

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Nov.2012, 00:34

SARAJEVO - Prognoza Svetske banke za Srbiju, najveću ekonomiju u tom regionu, je najpesimističnija jer ta zemlja ima teškoće u stimulisanju rasta u vreme kada nastoji da skreše svoj narastajući budžetski deficit.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Svetska banka: sumorna prognoza za Srbiju

Izvor: Economy.rs, 07.Nov.2012

Zemlje zapadnog Balkana se ove godine suočavaju sa novom recesijom, pri čemu se najveće slabljenje, od 2,5 odsto, očekuje u Srbiji.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.