Izvor: B92, 30.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadna štampa o ugovoru s Fijatom

London, Pariz, Milano -- Zapadna štampa ocenjuje da je ugovor između italijanske Fijat grupe i kragujevačke "Zastave" najvažnije ulaganje u Srbiju od raspada bivše Jugoslavije.

Njime se otvara veliki broj radnih mesta i Kragujevac ponovo postaje centar razvijene automobilske industrije. "Internešenel herald tribjun", navodeći finansijske detalje iz ugovora, ističe da je taj zajednički poslovni poduhvat vredan više od milijardu dolara i da će biti otvoreno 4.700 radnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesta.

Ostvarivaće se godišnji izvoz u vrednosti od milijardu evra, a jedna od najsiromašnijih oblasti u Srbiji ponovo će postati centar razvijene industrije automobila, piše IHT.

Ovaj list ističe da srpska vlada planira da uloži još 300 miliona evra u saobraćajnu infrastrukturu, dalekovode i zaštitu životne sredine na područcju Kragujevca.

"Herald tribjun" navodi reči predsednika Fijat grupe Serđa Markionija da italijanski proizvođač automobila ovom investicijom konsoliduje svoju budućnost, bez obzira na globalne ekonomske probleme.

"Fajnenšel tajms" piše da ovaj ugovor zvaničnici ocenjuju kao najvažnije strano ulaganje u Srbiju od raspada Jugoslavije.

List piše da je, prema rečima zvaničnika Fijat-a, za ostvarivanje ove investicije od presudnog značaja bila promena na srpskoj političkoj sceni u korist prozapadne struje, te da je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini pohvalio želju Beograda da se pridruži EU.

S druge strane, "Fajnenšel tajms" ističe i da su velike nade u pogledu otvaranja novih radnih mesta doprinele da na izborima u Srbiji u maju "prevagne" proevropska strana. To je upravo ono što srpska vlada želi, ističe se u "Fajnenšel tajmsu", ulaganje koje podstiče zapošljavanje.

Francuski "Nuvel opservator" posebno ukazuje da će za realizaciju ugovora Kragujevac obezbediti potrebnu infrastrukturu, a da je Markione pozdravio pokretanje zajedničkog poduhvata koji će istovremeno obezbediti sredstva za proširenje kapaciteta proizvodnje Fijat-a u "strateški važnom regionu" i doprineti "industrijskom i tehnološkom razvoju" Srbije.

Markione je istakao da je sklapanjem ovog ugovora "Fijat" pokazao da veruje u evropski put Srbije i pozdravio je "odlučno zalaganje" srpske vlade kao i "dalekovidost" predsednika Borisa Tadića, prenosi ovaj francuski list.

Italijanski mediji pozdravili su potpisivanje sporazuma, ističući da je reč o davnašnjem partnerstvu koje nudi nove mogućnosti.

"Potpisan je sporazum, ovde će se roditi Topolino", objavila je rimska Republika povodom planova o proizvodnji novog "fiće" koji će debitovati na svetskom tžištu za tri godine.

"Na odluku Fijata da potpiše sporazum sa Zastavom uticali su postojani ekonomski rast Srbije, niži troškovi nego u Istočnoj Evropi i kvalifikovana radna snaga, a naročito evropska perspektiva koju je zemlji otvorio novi kurs predsednika Tadića", naveo je rimski denvnik.

Milanski Korijere dela Sera ističe da "istorijska marka automobila iz bivše Jugoslavije ulazi u orbitu torinske kompanije" i podseća da je Zastava još pre 50 godina bila prvi primer saradnje jedne italijanske firme i tadašnje Evrope iza gvozdene zavese.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.