Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadna štampa o izboru Nikolića

Beograd -- Zapadna štampa piše danas u velikoj meri o izboru Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije.

Preovlađuje ocena da je to rezultat podela među proevropskim, reformskim strankama, da zato u Beogradu još nije formirana vlada i da Srbija prolazi kroz političku krizu.

Pariski "Figaro" smatra da izbor Nikolića, koga opisuje kao ultranacionalistu i evroskeptika, "povećava pritisak na proevropske partije da se dogovore o formiranju vlade".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Novinar "Figaroa" specijalizovan za Srbiju Reno Žirar piše da se "ta unutrašnja napetost nadovezuje na spoljnu krizu, izazvanu odbijanjem plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, koji predlaže 'nadgledanu nezavisnost' za Kosovo".

"Razlog što tri glavne proevropske snage, Demokratska stranka (DS), Demokratska stranka Srbije (DŠ) i neoliberalna G17 plus, nisu uspele da postignu sporazum je što i DS i DSS traže kontrolu nad dvoma ključnim mestima: ministarstvom unutrašnjih poslova i obaveštajnim službama - institucijama zaduženim za otkrivanje i hapšenje begunaca koje traži međunarodna pravda", konstatuje "Figaro".

Vodeći nemački listovi ocenjuju da je Nikolić ekstremni nacionalista, ali su komentari različiti - od onih koji tvrde da je njegov izbor katastrofa za Srbiju, do onih koji smatraju da je novi predsednik parlamenta svoje nacionalističke stavove u poslednje vreme zastupao uzdržano.

Berlinski ''Tagescajtung'' je ocenio da su mesecima dugi koalicioni pregovori DS, DSS i G 17 plus završeni "katastrofom" i da posle izbora Nikolića "nije verovatan sporazum DS i DSS".

''Nikolić nije poentirao nacionalističkim potpaljivanjem niti pretnjom ratom, nego kao častan konzervativac sa srcem'', piše list ''Frankfurter rundšau'', povodom uspeha SRS na januarskim izborima.

List konstatuje da ''što mu se više dobro situirani Beograd smejao, time je on (Nikolić) postajao sve uspešniji''.

''Zidojče cajtung'' piše da u Beogradu "ključaju izraziti nacionalistički osećaji'' i da ''EU i Americi ostaje još nekoliko dana nade da će u Beogradu, ipak, biti formirana željena proevropska vlada, a ne vlada s radikalima''.

"Frankfurter algemajne cajtung'' ocenjuje da bi, ukoliko se do isteka roka ne formira vlada i dođe do izbora, radikali mogli profitirati.

List piše da je stvaranje vlade u Srbiji otežano činjenicom da se mora prenebregnuti jedna trećina glasova srpskih građana - onih koji su, na izborima, dali svoj glas SRS.

Austrijska štampa vidi izbor Nikolića na mesto predsednika Skupštine uglavnom kao povratak nacionalista i raspad demokratskog bloka.

"Srbima, možda, ne predstoje novi izbori. Koalicija nacionalističkih snaga nije više nemoguća uprkos snažnim demantijima DSS", ocenjuje bečki dnevnik "Prese", dodajući da bi radikali mogli da prihvate manjinsku vladu s Koštunicom na čelu.

"Kurir", međutim, smatra da je malo verovatno da će te stranke formirati novu vladu, podsećajući da je EU već u više navrata upozoravala da će sa "eventualnom desno ekstremističkom vladom u Beogradu svesti svoje kontakte na minimum".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.