Zapadna Morava opasna za neplivače

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadna Morava opasna za neplivače

Poslednjih nekoliko godina u Zapadnoj Moravi utopilo se desetoro ljudi. Brojni brzaci i virovi opasnost su čak i za iskusnije plivače. Za dvadesetogodišnjeg Dejana Tripkovića kupanje bi imalo fatalni ishod, da u blizini nije bio tridesetšestogodišnji Marijan Arsić iz Vučaka.
Naizgled, bezazlena mladalačka igra u plićaku, umalo da preraste u tragediju. Marijan je prisebno i hrabro zaplivao u vir >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dubine osam metara uz samu obalu Zapadne Morave.

"Ja sam dece izbacio kod supruge na plažu i preplivao Moravu. Voda me izbacila desetak metara od davljenika. Izašao sam na obalu, pa sam ponovo skočio u vodu, dohvatio ga isod miške i izvukao na obalu", kaže Marijan Arsić.
"Bio sam u plićaku. Voda je bila metar, meni dovde možda i odjednom me je povukao brzak u veću dubinu tako da nisam mogao da isplivam na površinu 4-5 minuta. I da nije bilo njega udavio bi se. Ne znam da plivam", kaže Dejan Tripković.
Iako je neplivač, Dejan se često kupao u zapadnoj Moravi. Zbog stresa i malaksalosti, prebačen je u kruševačku bolnicu, gde se ubrzo oporavio.
"Treba da si mnogo iskusan da se kupaš i pecaš na Moravi. Morava je mnogo života odnela", kaže Miroslav Đokić, skeledžija na Moravi.
"Ovo mi nije prvi put da nekog spasim. Juče mi je brat rekao da sam njega spasao kada smo imali devet ili deset godina, isto na ovoj Moravi. Bili smo kao deca u ribolovu. Juče me on podsetio toga. Kada sam imao 16 godina, u Sutomoru sam spasio čoveka koji je možda tada imao pedesetak godina", kaže Marijan Arsić.
Ovaj događa u Kukljinu je i opomena da se napokon obeleže mesta na Zapadnoj Moravi koja u opasna za kupanje, jer ova reka retko kada prašta ljudske greške.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.