Zapad zbrisao SFRJ sa svetske političke mape

Izvor: Vesti-online.com, 05.Avg.2017, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad "zbrisao" SFRJ sa svetske političke mape

Nesporna je činjenica da su Amerika i zapadne zemlje ne samo projektovale nove granice na Balkanu, nego i brisale postojeće, kaže bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

On je istakao da je to bio slučaj sa SFRJ, koja je nestala sa političke mape sveta u roku od dva i po meseca.

- Uništili su granice jedne države koja je bila među osnivačima UN, Lige naroda i KEBS-a (Konferencija za evropsku bezbednost i saradnju). Onda je isti taj NATO, protivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << međunarodnom pravu i povelji UN, izvršio agresiju na SR Jugoslaviju, što predstavlja zločin protiv mira - rekao je Jovanović za beogradsku "Politiku".

To im, kako je dodao, nije bilo dovoljno, nego su nasilno osvojenu teritoriju SR Jugoslavije okupirali i pripremili za njeno pretvaranje u takozvanu nezavisnu državu, i sada u briselskom procesu istrajavaju u tome da Srbija prihvati novu realnost koju su oni stvorili.

Na pitanje da li sada Rusi crtaju granice u ovom delu Evrope, Jovanović odgovara da je to misaoni pojam jer, kako kaže, Moskva nikada na Balkanu nije pokušavala nešto tako da radi.

- To su uvek radili drugi, pre svega zapadne sile u 20. veku - konstatovao je Jovanović povodom izjave potpredsjednika SAD Majkla Pensa, koji je na samitu Jadranske povelje optužio Rusiju za iscrtavanje granica, a njegove reči protumačene su i kao poruka vojno neutralnoj Srbiji.

Pens je ustvrdio i kako je Moskva nastojala da destabilizuje region i podeli ga, ali i odeli od ostatka sveta, ali da su "SAD odbacile bilo kakav pokušaj korišćenja sile u regionu i šire".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.