Zapad u zelenom, Istok na respiratoru

Izvor: B92, 28.Okt.2021, 14:10

Zapad u zelenom, Istok na respiratoru

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u četvrtak je objavio svoju novu kartu i ona pokazuje oštar kontrast između Istoka i Zapada Evrope.

Dok su članice EU na Zapadu u boljoj poziciji, Istok Evrope beleži rekordne brojeve obolelih i preminulih.

Mapa je napravljena prema broju zaraženih u prethodnih četrnaest dana u EU.

Zemlje i regioni koji imaju manje od jedan posto zaraženih, odnosno pedeset novoobolelih na sto hiljada stanovnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalaze se u zelenoj zoni, dok su u najgoroj poziciji zemlje koje se nalaze u tamnocrvenoj zoni.

Te članice EU imaju više od 500 zaraženih na sto hiljada stanovnika u prethodne dve nedelje a broj zaraženih na broj testiranih je veći od pet posto, što se smatra granicom posle koje nije moguće upravljati sa epidemijom u jednoj zemlji.

U najgoroj poziciji su Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Bugarska i baltičke zemlje koje su cele u tamnocrvenoj zoni.

U nešto boljoj situaciji su Grčka, Austrija, Mađarska i Poljska, koje nisu u potpuno tamnocrvenoj zoni.

Za razliku od njih, u Španiji, Francuskoj i Italiji, mnogi regioni su u zelenoj zoni ili žutoj zoni, što znači da su zone nižeg rizika.

Ovakva slika ne čudi, ako se zna da je obuhvat vakcinacijom u istočnim članicama EU daleko manji nego u zapadnim delovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.