Zapad ne voli Ruse i Srbe

Izvor: Vesti-online.com, 24.Nov.2017, 01:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad ne voli Ruse i Srbe

U organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Zajednice srpskih klubova u Beču i odbora SPKD Prosvjeta u Austriji o stereotipima prema slovenskim narodima govorili su istoričari dr Hanes Hofbauer i dr Dario Vidojković.

Hofbauer je predstavio svoju knjigu "Slika neprijatelja - Rusija - istorija jedne demonizacije", a Vidojković, istoričar na Univerzitetu u nemačkom Regenzburgu, delo "Slika Srbije u Nemačkoj od Berlinskog kongresa do danas". U obe knjige je vidljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da Zapad decenijama, pa čak i vekovima koristi stereotipe u ophođenju sa slovenskim narodima, što se i dan-danas može videti i osetiti.

Hofbauer je ukazao da između Zapada i Rusije postoji dugo neprijateljstvo. Austrijski publicista naveo je da je novi dokaz produbljivanja neprijateljstva Zapada prema Rusiji to što je ruska televizija Raša tudej, pre nedelju dana, u SAD morala da se registruje kao strani agent.

Naveo je da je zakon na osnovu kojeg je to zahtevano od ruskog medija još iz 1938. godine, kada je usvojen u cilju borbe protiv nacističke propagande i da se retko primenjuje.

Prethodni put je to bio slučaj prema jednoj irskoj grupi koja je prikupljala sredstva za terorističku IRA. Istovremeno je konstatovao da odnos prema Rusiji zaoštrava i EU. Hofbauer ukazuje da se ide u pravcu ratne retorike i da je u toku "mali ekonomski rat", koji može da preraste u veliki privredni rat ili čak "nešto gore".

Vidojković je, na primeru odnosa nemačkog govornog područja prema Srbiji, preneo slično ponašanje Zapada.

Ocenio je da je geografska podela koja postoji u glavama ljudi uzrok neprijateljske slike prema Srbima, jer je Zapad našu zemlju, u davnoj prošlosti, svrstao u Orijent. S tim u vezi citirao je Hegela, koji je govorio da "Sloveni nisu dali bitan doprinos istoriji i da zbog toga i nisu deo Evrope".

Vidojković je podsetio da je u doba romantike na nemačkom govornom području preovladavala pozitivna slika Srba, kao herojskog naroda koji se borio za oslobađanje od osmanske okupacije. Ta slika se promenila, kako je rekao, posle Bečkog kongresa, a posebno posle 1903. posle ubistva kralja Aleksandra Obrenovića, što je izazvalo šok u Evropi i od našeg naroda stvorilo sliku ubica kraljeva.

Publiku je najviše interesovalo šta autori misle o odnosu Srbije i Rusije i danas pa je Hofbauer istakao da su odnosi te dve zemlje dobri, ali da je EU zainteresovana da Srbija ne sarađuje sa Moskvom.

- Aktuelna vlada je, zbog preuzimanja standarda EU, pod pritiskom i čini se ucenjivom - ocenio je on.

Vidojković je rekao da su odnosi istorijski i da se oni sada, kao i u prošlosti, demonizuju.

- Prikazuju se kao skandal i ponavlja se stav da se moramo odlučiti da li smo na dobroj ili lošoj strani - zaključio je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.