Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2018, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žani Gauk i Capitalu nagrada za najbolji tekst o korupciji

SARAJEVO - Istraživačka priča o nabavci i održavanju medicinskih uređaja u najvećim zdravstvenim ustanovama u BiH novinarke Žane Gauk koja je objavljena u junu 2017. godine na portalu Capital.ba, po ocjeni uredničkog žirija Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT), najbolja je pisana novinarska priča na temu korupcije u BiH.

Nagrada za najbolju novinarsku priču o korupciji svečano je dodijeljena danas na svečanosti u Sarajevu za istraživačku priču "Istraživanje: Medicinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uređaji u BiH na izdisaju zbog korupcije i nestručnosti".

U višemjesečnom istraživanju okrili smo kako se nabavljaju i održavaju medicinski uređaji u najvećim zdravstvenim ustanovama u RS i FBiH, da je bačeno stotine miliona maraka na zastarjele i pokvarene aparate, a na preglede čekaju i pacijenti sa dijagnostikovanim tumorom. Pisali smo da tendere za nabavku aparata bolničkim ustanovama zapravo pišu firme ovlaštene za prodaju i servisiranje medicinske opreme, te da neke od klinika za preglede pacijenata koriste EKG aparate za životinje.

Direktor projekta ACCOUNT Eldin Karić rekao je da žali zbog činjenice što je na ovogodišnji konkurs pristiglo relativno malo prijava.

"Ovo pokazuje da je u BiH nizak nivo istraživačkog novinarstva, a razlog za to može biti u nedostatku finasijskih sredstava ili u činjenici da se mediji ne usuđuju istraživati teme na čijem kraju se nalaze ljudi koji upravljaju ovom državom", istakao je Karić.

Dodao je da je od početka ove godine ACCOUNT zajedno sa desetak medija intenzivirao aktivnosti na istraživačkom novinarstvu, te izrazio nadu da će ove aktivnosti doprinijeti većem stepenu informisanosti javnosti.

Karić je osudio hajku koja je pokrenuta protiv Marka Radoje, urednika Informativnog programa BHT-a i pozvao menadžment BHRT-a da podrži urenika Informativnog programa i vrati profesionalizam na javni servis.

Glavni i odgovorni urednik portala Capital Siniša Vukelić ohrabrio je novinare da se bave istraživačkim novinarstvom, da preispituju ono što političari rade i kako troše novac svih građana.

Na bilo kojem nivou vlasti loše se upravlja javnim novcem, ima toliko tema za pisanje, samo treba imati gdje ih objaviti. Hvala ACCAUNTu što je prepoznao kvalitet priče Capitala, to je dokaz da neko primjeti našu istrajnost na utvrđivanju činjenica#, istakao je Vukelić.

Nagrađena novinarka Žana Gauk zahvalila je žiriju koji je ocijenio da istraživanje o važnom segmentu stanja u zdravstvu zaslužuje nagradu Antikorupcijske mreže.

"Velika je čast biti dobitnik, pogotovo što ovakvo priznanje dolazi od urednika medijskih kuća širom BiH. Nadam se da će naredne godine biti više novinara koji će se na ovaj način baviti novinarstvom, ne zbog nagrada, već da bismo ispunili naš zadatak - istražili, dokumentovali, ukazali na nepravilnosti, prozvali imenom i prezimenom i mijenjali stanje u društvu. Jer, ako nije istraživačko, nije ni novinarstvo. Budućnost istraživačkog novinarstva u zemlji kakva je BiH mora da postoji. Veliki broj medija su „pod šapom“ stranaka na vlasti zbog čega važne priče nikada ne budu objavljene“, kazala je Gauk.

Ona je istakla će stanje u društvu biti ovakvo kakvo jeste dok god su redakcije PR službe političara, kriminalaca i tajkuna i naglasila da je vrijeme da novinari počnu da rade ono što je u interesu javnosti, a ne u interesu pojedinaca na vlasti.

"Zato hvala mojoj bivšoj redakciji, poslovnom portalu Capital.ba jer mi je uvijek pružao podršku i nikad nije ograničavao slobodu da objavljujem informacije do kojih sam dolazila. Godina naše saradnje iznjedrila je veoma dobre istraživačke priče koje su i te kako imale rezultate u javnosti", rekla je Gauk.

Nagradu za najbolje istraživanje u multimedijalnim sadržajima, za pisani i video izvještaj o problemima vezanim za nabavku sigurnih golova u FBiH dobio je Semir Mujkić, novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN. Nagrađen je njegov tekst i video prilog "Djeca čekaju na sigurne golove zbog greške u slovima", objavljen na portalu Detektor.ba.

Mujkić je rekao da već godinu dana istražuje kupovine sigurnosnih golova u FBiH koje, koliko mu je poznato, još uvijek nisu završene u svih deset kantona zbog nemara i insistiranja na španskim sigurnosnim certifikatima koje imaju samo rijetke firme. On se zahvalio ACCAUNT-u na uručenoj nagradi.

Portal Capital je i prošle godine dobio nagradu za najbolji istraživački tekst o korupciji novinarke Marine Čigoje pod nazivom "Samo četiri javna preduzeća RS na plate potroše 400 miliona KM".

Ovo je šesta godina zaredom kako ACCOUNT dodjeljuje novinarske nagrade za najbolje istraživačke priče na području Bosne i Hercegovine.

Portal Capital je i 2016. godine dobio nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH. Glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću pripala je nagrada EU za serijal istraživačkih priča pod zajedničkim nazivom "Pljačka Balkan Investment Banke - Banke Srpske".

(Capital.ba)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.