Izvor: B92, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamrzavanje imovine "pomagača"?

Sarajevo -- Prema obaveštajnim podacima kojima raspolaže SIPA, u BiH i dalje postoji krug ljudi koji pomažu optuženima za ratne zločine.

Viši inspektor pri Centru za istraživanje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini Edin Malkić izjavio je bi uskoro mogla da usledi akcija zamrzavanja imovine osobama koje pomažu skrivanje optuženih za ratne zločine.

"Oduzimanje imovine svima koji su uključeni u mrežu pomaganja haškim bjeguncima može biti efikasna mjera. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poznato je da su finansijska sredstva najvažniji element u pomaganju tim osobama", izjavio je Malkić, prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Malkić je rekao da Centar za istraživanje ratnih zločina, koji deluje pri Agenciji za istrage i zaštitu BiH, već duže vreme radi na prikupljanju operativnih informacija o četvorici optuženih za ratne zločine - Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stojanu Župljaninu i Zdravku Tolimiru.

On je rekao i da su u toku istrage došli do informacija o mreži Župljaninovih pomagača, te da je moguće da im se imovina oduzme.

Načelnik Finansijsko-obaveštajnog odeljenja SIPA-e, Siniša Karan, najavio je mogućnost oduzimanja imovine i istakao da su prema zakonu, članovi porodica optuženih dužni dati informacije o beguncima.

"Zato će upravo članovi porodica biti prvi na listi za zamrzavanje imovine. U toku je identifikacija imovine koju poseduju porodice haških begunaca i vrlo brzo ćemo od Veća ministara BiH zatražiti zamrzavanje imovine", rekao je Karan.

Malkić je kazao da je SIPA tokom prošle godine uputila nekoliko informacija Haškom tužilaštvu koje bi mogle imati određeni značaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.