Zamislite da se ovim vozite na posao

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2013, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamislite da se ovim vozite na posao

Naši stari i šuplji gradski autobusi, sa neispravnom klimom/grejanjem i skupim kartama, pravi su luksuz u odnosu na gradski prevoz u gruzijskom rudarskom gradu Čijatura. Tamo umesto autobusa, trolejbusa ili tramvaja, saobraćaju 60 godina stare i zarđale žičare.

Plave tačkice su gradski prevoz

 

Čijatura, udaljena oko 220 kilometara od gruzijske prestonice Tbilisija, pravi je socijalistički radnički grad. Pesnik Akaki Cereteli krajem 19. veka tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je otkrio rudu mangana i gvožđa, a tokom sovjetske vladavine rudarstvo je postala okosnica ekonomije i industrije.

 

Najlakši način da se obezbedi transport radnika od stambenih naselja do rudnika i fabrika, u gradu koji je sav na brdima, bila je izgradnja žičara. I to ne jedne. Dok su se po Evropi gradile mreže podzemne železnice i metroa, po Čijaturi su pipke puštale žičare.

 

Šezdeset godina kasnije, 15 od 21 linije gradske žičare i dalje funkcioniše, a prevoz se i obavlja u starim čeličnim kontejnerima u kojima vreme kao da je stalo. Ovaj vid transporta pokriva oko 6.000 metara raznih ruta i dalje je najbrži i najpristupačniji način obilaska grada i prebacivanja sa tačke A na tačku B.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.