Zamenio brašno i kvasac za drvodeljsko dleto: U ovoj bačkoj idili stvaraju se umetnička dela od drveta

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2020, 12:18

Zamenio brašno i kvasac za drvodeljsko dleto: U ovoj bačkoj idili stvaraju se umetnička dela od drveta

Sve javne površine Trešnjevca krase skulpture nastale tokom kolonije duboreza

U idiličnom ambijentu sela Trešnjevca na severu Bačke, već deceniju se okupljaju umetnici na zanimljivoj koloniji posvećenoj duborezu. Ove sezone osim novih skulptura, radiće i na zaštiti dosadašnjih radova kako bi što duže ulepšavali okolinu.

Ištvan Erdelji treća je generacija pekara u selu Trešnjevac kod Subotice. Još kao dete se zainteresovao za obradu drveta, a u svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 37-oj godini zamenio je brašno i kvasac za drvodeljsko dleto.

Erdelji je osnivač međunarodne kolonije duboreza koja se održava deseti jubilarni put u ovom selu na severu Bačke. Do sada je tu stvaralo 26 umetnika iz Srbije, Mađarske, Austrije i Slovačke.

-Otac mi je bio pekar i ja sam to preuzeo, ali zatvorili smo pekaru i počeli smo da radimo sa drvetom. Meni je to sada i hobi i zanat i sve- kaže Erdelji.

Besedeš Emeše iz Kanjiže ima 18 godina i završava srednju medicinsku školu. Talentovana je za duborez, a za sebe kaže da još uvek uči tajne ovog zanata u koji je uputila prijateljica pre nekoliko godina.

-Upravo zahvaljujući toj prijateljici ovde sam na koloniji već treći put. Jako mi se dopada boravak ovde, a najupečatljivije mi je kada od običnog komada drveta nastaju prelepe stvari i prava umetnička dela. Oprobala sam se sa raznim vrstama drveta, nešto je lako,a nešto teško uraditi - priča Emeše.

Međunarodnu koloniju duboreza u Trešnjevcu lokalna samouprava Kanjiže je prepoznala kao manifestaciju od posebnog značaja.

Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža naglašava da podrške i finansijske i nematerijalne ima od strane lokalne samouprave, ali svaki organizator je u obavezi da i svoj rad približi građanstvu.

Sve javne površine Trešnjevca i okolnih mesta kanjiške opštine krase upravo skulpture nastale tokom proteklih deset godina kolonije duboreza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.