Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamak u Švedskoj grejaće se na mleko

Sveže mleko 1.100 krava koristiće se za grejanje prostorija u dvorcu iz 18. veka na jugoistoku Švedske, rekao je danas portparol proizvođača mleka na imanju gde se nalazi dvorac.

Oko 30.000 litara mleka, koliko dnevno krave na tom imanju proizvedu, biće na kraju poslato potrošačima, ali će, dok se ono hladi, biti iskorišćeno za grejanje sale za vežbanje, radionice i kompleksa za smeštaj gostiju koji ima 50 soba.

"Znali smo da se oslobađa mnogo energije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok se mleko hladi - što činimo da bismo ga održali svežim - i tako smo odlučili da pokušamo da ga iskoristimo", rekao je izvršni direktor proizvođača mleka "Vapno AB" Lenart Bengston. Ta mlekara upravlja dvorcem koje se nalazi blizu Halmstada, na oko 500 kilometara jugozapadno od Stokholma.

Bengston je rekao da je kao zamena sistema za grejanje na naftu bio razmatran biogas i vetar, ali da je konačno odlučeno za sopstveno ekološko rešenje - grejanje na mleko.

Sistem grejanja na mleko u tom dvorcu biće pokrenut za nekoliko nedelja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.