Žalost objedinila bivšu Jugoslaviju

Izvor: Politika, 18.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalost objedinila bivšu Jugoslaviju

Kruševo – Tuga koja se od prekjuče nadvila nad Makedonijom, kulminirala je juče na gradskom groblju u Kruševu. Kolone vozila sa registarskim tablicama gradova iz svih krajeva Makedonije i nekadašnje Jugoslavije zakrčile su ulice Kruševa, u kom je samo tri dana ranije Proeski posetio roditelje. Lafet sa kovčegom preminulog pevača prekriven makedonskom zastavom od ranog jutra delegacije i pojedinci zasipali su vencima i buketima cveća.

O Tošetovom pevanju, o pobožnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i humanosti, nadahnuto je govorio poglavar Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop Stefan, koji je držao opelo velikom pevaču.

Na zaravni iznad Kruševa, sa koje pogled puca na suncem obasjanu Pelagonsku kotlinu, jecaji okupljenih kulminirali su kad je kovčegu, ophrvana bolom, a pridržavana od svojih drugarica sportistkinja, prišla Tošetova velika ljubav i nesuđena saputnica Andrijana Budimir, rukometašica svetskog glasa.

Njen jecaj preneo se na okupljene silinom kakvu može da izazove samo nasilno prekinuta ljubav dvoje mladih O neprebolu za čovekom koji ih je pevajući učio hrišćanskoj ljubavi i čovečnosti, dirljivo je nad grobom Proeskog govorio premijer Makedonije Nikola Gruevski, koji se poslednji oprostio od princa makedonske i balkanske muzike.

Ceremoniju sahrane velikog pevača prenosila je Makedonska televizija, čije su kamere tokom protekla dva dana pomno registrovale žalost i nevericu građana Skoplja. A u Skoplju, okolo cvetnog kruga na Trgu Makedonija, i juče su obožavaoci Proeskog palili sveće i ostavljali poruke. Posebno je dirljiva slika plišanih meda, maca i kuca koje su mališani, ostavili u cvetnom krugu. Od prve vesti o tragičnoj pogibiji najpopularnijeg makedonskog pevača do zaključenja ovog broja "Politike", Trg Makedonija u centru Skoplja je mesto tuge i žalosti. Na popularnom sastajalištu Skopljanaca, na mestu sa kojeg je Toše godinama razveseljavao svoje sugrađane, uveličavajući državne proslave i praznike, u neprirodnoj tišini neprestano teče reka ljudi svih uzrasta.

Među onima koji su se juče među prvima upisali u knjigu žalosti, bili su predsednik države Branko Crvenkovski, premijer Nikola Gruevski, predsednik Sobranja Ljubiša Georgievski, ministri, poslanici...

Bol, koja se videla na svakom licu, pojačavale su suze dečaka i devojčica. Među njima, žaleći kao što to deca znaju, upadljivo je bilo prisustvo mališana u invalidskim kolicima, s kojima je Toše svojevremeno snimio pesmu za Unicef.

Na Trgu Makedonija plameni sveća minulu noć pretvorili su u dan otkrivajući tugu za mladićem koji je, kako je to rekao Gruevski, bio dobrota makedonske stvarnosti. Pred pultom na kojem je bila knjiga žalosti svu noć su defilovali Tošetovi poklonici, ali i oni koji nisu marili za zabavnu muziku, a koji su želeli da svoj ponos što su ga imali izraze iskrenim zapisom.

Na stotine građana upisivalo se u knjige žalosti koje je makedonska diplomatija otvorila u Beogradu, Kragujevcu, Podgorici i Beču. Udarna vest hrvatskih medija bila je tragičan udes u kojem je Proeski prekjuče izgubio život.

Svi beogradski elektronski mediji su juče puštali njegove pesme, emitovali prigodne emisije, a preko TV Foksa građani Srbije su u direktnom prenosu pratili ceremoniju sahrane.

O tome koliko je Makedonce potresla smrt Proeskog, svedoče ne samo slike hiljada građana koji su probdeli noć u Skoplju, već i za balkanske prilike nezapamćen ispraćaj jednog umetnika – državne počasti do sada su bile rezervisane samo za visoke državnike i političare.

Makedonija i Balkan su se tako juče oprostili od najpopularnijeg Makedonca u njenoj novijoj istoriji.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.