Zaljubljen u fotografiju

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaljubljen u fotografiju

Kanadski muzičar nastupio sinoć u Hali sportova i tom prilikom promovisati svoj poslednji album "Room Service"

Popularni kanadski muzičar Brajan Adams prvi put u svojoj karijeri boravi u Beogradu u okviru velike evropske turneje. Adams je sinoć nastupio u Hali sportova, iako je bilo najavljivano da će njegov koncert biti održan u Beogradskoj areni. Međutim, zbog neraščišćenih odnosa između "Komune", koja organizuje Adamsov koncert, i Arene popularni muzičar je svirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u novobeogradskoj hali i tom prilikom promovisao svoj poslednji album "Room Service" kao i kolekciju najvećih hitova pod nazivom "Anthology".
Brajan Adams je rođen 1959. godine u kanadskom gradu Ontariju. Njegovi roditelji su bili diplomate tako da je sa njima putovao po Evropi i Bliskom istoku, dok se konačno nisu skrasili u Kanadi 1973. godine. Adams je sa 15 godina napustio školu i započeo muzičku karijeru. Dve godine kasnije poslao je demo snimak diskografskoj kući A&M koja je potpisala ugovor sa njim za samo jedan dolar. Njegov prvi album "Bryan Adams" objavljen je 1980. godine. Međutim, tek je trećim albumom "Cuts like a Knife" uspeo da se nametne široj javnosti. Jedan od najuspešnijih albuma u njegovoj karijeri bio je "Waking up the Neighbours" iz 1991. godine na kome se našao ogroman hit "Everything I Do(I Do it for you)". Ovaj singl je proveo rekordnih 16 nedelja na prvom mestu britanske liste.

Brajan Adams je poslednji album "Room Service" objavio 2004. godine. Prošle godine izašla je i kompilacija Adamsovih najvećih hitova "Anthology", kojom je proslavio 25 godina rada. Tokom karijere radio je i muziku za filmove. Njegove pesme našle su se u ostvarenjima "Pink kadilak", "Robin Hud", "Tri musketara", "Don Huan de Marko"....

Davno je rekao: – Škola mi je bila nebitna, a muzika je bila jedina stvar kojoj sam se radovao. Kada sam imao 15 godina kupovanje ploča i slušanje grupe "Hu" bilo je sve što mi je bilo potrebno. Oduvek sam znao da ću na neki način biti u muzici, bilo kao član nekog benda ili kao radnik u prodavnici ploča. Ali, nikad nisam pretpostavio da mogu biti zvezda!

Brajan Adams je poznat i po svom dobrotvornom radu. Još pre dvadeset godina napisao je pesmu čiji je prihod otišao gladnima u Etiopiji. U novembru prošle godine održao je koncert u Kataru i tada je prikupio neverovatnih 1,5 miliona funti, koji su otišli deci bez privilegija na tom kontinentu, za obnovu škola na Tajlandu i gradnju sportskog centra u Sri Lanki, uništenih u udaru cunamija. Princ Čarls ga je u maju imenovao za svog ambasadora.

Osim u muziku, Adams je zaljubljen i u fotografiju. Njegove fotografije objavljivane su u britanskom "Vogu", "Veniti feru", "Harpers bazaru"... Radio je portrete Linde Evanđeliste, Selin Dion, Šanaje Tvejn, Krisi Hajnd... Izložbe njegovih fotografija održane su u Torontu, Londonu, Kelnu, Njujorku, Parizu, Rimu... Brajan je prošle godine objavio i knjigu svojih fotografija pod nazivom "American Woman", od koje je prihod išao u dobrotvorne svrhe. Pre dve godine Adams je dobio poziv da fotografiše kraljicu Elizabetu tokom proslave njenog zlatnog jubileja. Ta fotografija se našla na kanadskim poštanskim markama zbog čega se osećao počastvovanim. Adams je 15. marta dobio i nemačku nagradu "Lead Award" za foto editorijal glumca Mikija Rurka.

Adams, pored engleskog, govori i francuski jezik, a jedno vreme je živeo u toj zemlji. Od 1994. godine nastanjen je u Engleskoj i veliki je navijač fudbalskog kluba Čelzi. Poznat je kao zakleti vegetarijanac. Razloge za to objašnjava ovim rečima:

– Pojeo sam ogromnu šniclu 1988. godine i nikada se nisam osećao lošije. Tada sam potpuno prestao da jedem mrtve životinje. Nisam potpuni vegetarijanac, jer ću uvek uzeti malo putera ili pojesti malo sira. Pijem šejk od soje svakog jutra, kao i sveži sok od šargarepe i jabuke. Ako volite životinje nemojte ih jesti!

Adams nikada nije želeo da priča o svom privatnom životu. Zabavljao se dvanaest godina sa danskom glumicom i modelom Sesili Tomsen koja je igrala u filmu "Sutra ne umire nikad" o Džejmsu Bondu. Navodno je bio i sa supermodelom Kejt Mos. Čak se spekulisalo da su Brajan Adams i princeza Dajana imali ljubavnu aferu nakon njenog razvoda od princa Čarlsa 1996. godine.

Brajan Adams je pre mnogo godina napisao stihove "Dajana šta radiš sa takvim čovekom. Umro bih zbog tebe, zar ne vidiš da me dovodiš do ludila". Ta priča se u javnosti pojavila kada je bivši kraljevski batler Pol Barel objavio knjigu "A Royal Duty", u kojoj je naveo da je Dajana imala devet veza posle braka sa Čarlsom od kojih je jedna bila sa "vodećim muzičarem". Međutim, Brajan je tu priču nazvao "čistom pretpostavkom", ali je priznao da se mnogo puta video sa Dajanom i da su bili dobri prijatelji.

Jelena Koprivica

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.