Izvor: B92, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žalim zbog odluke holandske vlade"

Sarajevo -- Srbija još nije spremna da prihvati ono što se dešavalo u vreme Slobodana Miloševića, kaže Nataša Kandić.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo smatra da je vlada Holandije "nagradila svoje vojnike za zločine u Srebrenici" time što im je odala priznanje i podigla spomen-ploču, iako nisu spasli Srebreničane. Kandićeva je kazala da je teško objasniti pozadinu takve odluke i podsetila da se u Beogradu sudi pripadnicima "Škorpiona" zbog zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srebrenici.

Prema njenom mišljenju, i u tom procesu pokušava da se stvori paralelna istorija tvrdnjama da su "Škorpioni" bili paravojna formacija.

Ona je u intervjuu političkom magazinu "Javna tajna", na televiziji BH, kazala da su Beogradu iz Haga poslati brojni dokumenti u kojima se navodi da je Srbija bila direktno umešana u zločine u BiH, kao i da ne bi trebalo stvarati paralelnu istoriju u Srbiji od one koja će se pisati u Hagu.

Na pitanje kakvu presudu očekuje u procesu tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore koji se vodi u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, Kandićeva je kazala da je taj slučaj važan jer se bavi utvrđivanjem odgovornosti država i instutucija u ratu u BiH.

"Svakako, i individualnu odgovornost treba istraživati, ali ako imamo hiljade policajaca, hiljade vojnika i nekoliko generala koji su učestvovali u zločinima, u tom slučaju moramo govoriti i o odgovornosti institucija", rekla je Nataša Kandić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.