Zalihe krvi na minimumu

Izvor: B92, 11.Avg.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zalihe krvi na minimumu

Beograd -- Rezerve krvi u Srbiji svakog leta su na minimumu. Zbog sezone godišnjih odmora odziv davalaca je manji nego obično.

Ukoliko se loš odziv dobrovoljnih davalaca nastavi, situacija bi mogla da postane dramatična. Javnost je protekle sedmice ponovo upozorena da su rezerve krvi sve manje i da dragocene supstance nema za teške slučajeve. Krvi nema čak ni za dugogodišnje davaoce. Ipak, ima i onih koji žele da pomognu.

Institut za transfuziju krvi je prošle sedmice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizovao vanredne akcije prikupljanja krvi, koje su dale rezultate.

"U nedelji koja je za nama odziv građana je bio malo bolji, tako da se situacija sa rezervama krvi malo popravila. Ono što sa sigurnošću ne mogu da tvrdim je da će takva situacija biti do kraja leta. Odnosno slične situacije će se verovatno događati dokle god budu godišnji odmori i visoke temperature. Prioritet u zbrinjavanju uvek imaju vitalno ugroženi pacijenti, građani ne treba da brinu. Institut za transfuziju uvek ima određenu rezervu krvi predviđenu za ovakve situacije", kaže Gordana Antuljeskov, PR instituta.

Kada se smanje rezerve krvi lekari samo mogu da sugerišu pacijentu da nađe davaoca.To je njihova dobra volja da pomognu institutu. Ukoliko niste u mogućnosti da pronađete davaoca, dovoljno je da se obratite Institutu za transfuziju i oni će obezbediti neophodnu krv.

"Jedan od benefita koji imaju dobrovoljni davaoci krvi je da oni i članovi njihove porodice imaju prednost. Da bi tu svoju prednost ili beneficiju ostvarili potrebno je da se jave nama, jer mi možemo da im pomognemo, a ne neko drugi", dodaje Gordana Antuljeskov.

Dobrovoljni davaoci krvi svoja prava ostvaruju na osnovu knjižice dobrovoljnog davaoca krvi, a za tumačenje se mogu obratiti Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje. Za nepoštovanje zakonske regulative pacijenti se mogu obratiti zdravstvenoj inspekciji opštine u kojoj ostvaruju svoja prava.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DRAMATIČNO: Zalihe krvi u Srbiji na minimumu!

Izvor: Telegraf.rs, 11.Avg.2012

Ukoliko se loš odziv dobrovoljnih davalaca krvi nastavi, situacija bi mogla da postane alarmantna. Institut za transfuziju krvi apeluje da svi koji to mogu ovih dana daju krv

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.